Op juwelenjacht met Robert en Cathy (2)

novelle

gouden juweel in roze doosje

In deel 1 leren we het Amerikaanse echtpaar Robert en Cathy kennen die in Amsterdam op huwelijksreis is. Zij benaderen de firma Goldstoff om sieraden te kopen. De jonge Ephraim wordt met de pasgetrouwde Cathy op pad gestuurd. Aangekomen bij de firma Bonebakker krijgt zij het op haar heupen, smijt een ring door de winkel en rent naar buiten. De heer Bonebakker schreeuwt tegen zijn assistent ‘ga achter mevrouw aan, ze heeft de oorhangers nog in haar oren.’ 

Ephraim jij moet het doen

Enkele minuten later verscheen de assistent in zijn witte stofjas met Cathy. Zij verexcuseerde zich en betuigde spijt dat ze de benen nam met de oorhangers nog aan haar oren. 

Cathy ging zitten en de assistent wilde de oorhangers van haar oren halen. Nee, dat doe ik zelf. Ze friemelde aan de hangers. Het bloed spoot uit haar oorlel. Ephraim jij moet het doen. 

Ik haalde de oorhangers van haar oren waarna meneer Bonebakker mij naar de deur begeleidde om met een woord van dank voor de klandizie. Toen stond ik alleen buiten, zonder afscheid te hebben genomen van mijn nieuwe Amerikaanse vriendin.

Terug naar New York

Aan tafel ’s avonds vertelde ik mijn ouders over mijn belevenissen van de afgelopen middag. De volgende middag ging ik even bij mijn vader langs op kantoor. Mijn vader had nieuws. Cathy had haar echtgenoot tot wanhoop gebracht. Toen zij terug waren in het Hilton nam Cathy een overdosis pillen en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd. 

Zij werd leeggepompt en overleefde. De juwelen werden die avond nog bezorgd en met het eerste vliegtuig vertrok het echtpaar terug naar New York. Mijn vader zei, bel Bonebakker maar op, wellicht krijg je een commissie. Het verkoopbedrag was 65.000 gulden.

Tien procent commissie zou 6500 gulden zijn. Ik kon er de afgelopen nacht niet van slapen. Daar kon je toen een hele goede Mercedes van kopen. Ik kon nog niet rijden, maar toch …. Ik belde meneer Bonebakker en vroeg of ik lang kon komen die middag. Ik was welkom. Heer Bonebakker ontving mij niet allerhartelijkst.

Veel problemen

Zo meneer Goldstoff. U heeft ons veel problemen bezorgd. Ik kijk de man aan. Problemen? U heeft toch een verkoop gedaan van 65.000 gulden, dat is toch geen kattenpis? 

Ja, maar op de manier hoe het gegaan is, we hebben heel veel kosten gehad, telefoneren met Amerika en kosten van de cheque. Ik geloof mijn oren niet. Die man is gestoord. Ik neem aan dat ik recht heb op commissie. Hij trekt zijn portefeuille uit zijn binnenzak en geeft mij? Raad u eens?

Jodenfooi

Drie biljetten van honderd gulden. Ik geloof mijn ogen niet. Driehonderd gulden? Ik wilde het woord Jodenfooi niet gebruiken. Dit was schandalig. Mijn klanten hadden geen cent korting gekregen. Wat een teringlijer. Ik stond op het punt om die biljetten te verscheuren en ze in zijn gezicht te gooien. Maar dan had ik helemaal niets. Ik draaide me om zonder te bedanken en ging zeer teleurgesteld en erg kwaad de winkel uit. 

Driehonderd gulden was echt wel geld in die tijd, maar de verhouding klopte voor geen meter. Ik krijg je nog wel dacht ik. Ik vertelde het verhaal de volgende dag op school. Mocht je al dat geld houden? Vroegen mijn vrienden. Ja, was mijn antwoord, ik mocht alles houden.

wordt vervolgd 

Over Ephraïm Goldstoff 65 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

3 Comments

    • Blijf De Vrijdagavond lezen, er volgen meer afleveringen van Juwelenjacht. Het handigst is om het formulier ‘Blijf op de hoogte’ in te vullen dan krijgt u (gratis!) elke week de Nieuwsbrief met de nieuwe artikelen. U vindt dat formulier op de HomePage van De Vrijdagavond.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*