Wie is Patrick Bernhart? Contactadvertentie of boekpromotie?

zes personen uit het verleden waarvan twee wat vager zijn afgedrukt

Donderdag 14 september jl. stond een wel heel merkwaardige advertentie linksonder op de voorpagina van de NRC met als kop “Lieve, bijzondere en aantrekkelijke auteur (55 jr) zoekt een lieve en gevoelige vrouw.”

De auteur heeft een Hongaars-Joodse afkomst. Tevens maakt de advertentie reclame voor het boek Vlieg, Mijn Zwaluw volgens de tekst een Habsburgs-Joods-Hongaars-Nederlands familiedrama.

Contactadvertentie of boekpromotie? Of beide? Wat is hier aan de hand?

De tekst van de advertentie luidt:

“Een sympathieke, romantische en verzorgde man. Komt uit een disfunctioneel gezin. Moeilijke jeugd vol trauma’s en geheimen. Zijn Hongaars-Joodse afkomst, manisch-depressieve vader en overbezorgde moeder zorgden voor veel stress en emotionele blokkades. Heeft veel vrienden en vriendinnen. Maar hij heeft nog nooit een relatie gehad. Was bang om zichzelf volledig te tonen. De afgelopen twee jaar heeft hij niet alleen zijn voorouders gevonden, maar ook zichzelf.”

Familiedrama

Wie zit hier achter? Wie gaat er schuil achter deze opvallende advertentie? Ik ga op onderzoek uit en beland op de website van het boek.

Hier lees ik dat Vlieg, mijn zwaluw: Een Habsburgs-Joods-Hongaars-Nederlands familiedrama is geschreven door Patrick Bernhart. Dit is het eerste boek van zijn uitgeverij Pressburg.

Wie is deze auteur? Is Patrick Bernhart misschien een nom de plume? Is hij misschien een alter-ego van Arnon Grunberg? Op de website lees ik “Patrick Bernhart (1968) was voor de buitenwereld altijd de vrolijke en succesvolle jongen. NRC verkoos zijn debuut 2010: Zo werden wij wereldkampioen tot een van de beste boeken van het jaar en van zijn boek over Tom Dumoulin werden meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Maar hij heeft nog nooit een relatie gehad. Hongaars, Joods, manisch-depressieve vader, overbezorgde moeder. Na haar overlijden begint hij aan een diepgaand onderzoek en vindt hij de antwoorden waarnaar hij zo lang zocht. Hij doorbreekt de knellende familieketenen en is nu eindelijk bevrijd: Vlieg, mijn zwaluw.”

Grootouders

Over het boek lees ik: “Vlieg, mijn zwaluw gaat over grote levensvragen. Welke gevolgen hebben angst, woede en schaamte voor je liefdesleven? Hoe kun je door het vinden van nieuwe familieverhalen de verhouding met je overleden ouders alsnog in balans brengen? Kun je van grootouders houden die zijn gestorven voor je geboorte?”

Ik ga op onderzoek uit en besluit de auteur een mailtje te sturen met een aantal vragen. Hoe zijn de reacties op deze opvallende advertentie? Heeft er al een lieve en gevoelige vrouw gereageerd?

Foto NRC voorpagina

Waarom nu dit boek?

Vertel eens wat meer over je Hongaars-Joodse achtergrond? Hebben je ouders nooit over het Jodendom gesproken? Waarom nu dit boek? Ik hoop volgende week antwoord te hebben op deze vragen en zal die dan delen met de lezers van De Vrijdagavond.

Wordt vervolgd


cover: still uit boekpromotie video

Over Niels Falch 8 Artikelen
Dr. Niels Falch (1960) promoveerde in 2020 met een proefschrift over de invloed van Joodse muziek op de Amerikaanse populaire muziek in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij is gespecialiseerd in popmuziek en songwriting en als onderzoeker verbonden aan het Kunst, Cultuur en Media departement bij de Rijksuniversiteit Groningen. Falch werkte als muziekproducent en muzieksamensteller in de entertainmentindustrie in het Gooi en vervolgens als muziekdocent in het Voortgezet Onderwijs. Niels Falch is bestuurlijk actief bij Joods Maatschappelijk Werk, het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland en als toezichthouder in de culturele sector.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*