Poerim begint, vreugdevol of vooral vasten voor de gijzelaars 

vrolijke poerim tafel met vier chassidim

Rosj Chodesj Adar II (het begin van de maand Adar) begon maandag 11 maart. Over deze maand wordt gezegd dat het een hele vreugdevolle periode moet zijn.

Dit komt omdat in het midden van de maand Poerim (joods carnaval) wordt gevierd. In het algemeen een heel leuk en mooi feest, maar laat ik eerlijk zijn, ik heb er geen zin in. Dit jaar ben ik niet in de mood om lollig te doen.

Het hele land is (nog steeds) in shock en de discussie gaat rond in Israël wat te doen, hoe Poerim te vieren. Het ministerie van Onderwijs adviseert in gesprek te gaan met ouders en geen enge verkleedpartijen te organiseren voor kinderen, ze zijn veel banger dan normaal.

In veel steden worden feesten om diezelfde reden gecanceld. In Jeroesjalajiem gaat het juist wel door. “We laten ons niet kisten”, klinkt het. Alle activiteiten en optochten gaan gewoon door.

Voor beide valt wat te zeggen. Ik neig meer naar een versobering dit jaar, maar ik heb geen jonge kinderen meer.

Vastendag Esther

De dag voor Poerim (nu twee dagen tevoren wegens sjabbat) is het de vastendag van Esther. 

Het is het verhaal dat koning Achasjverosh opdracht had gegeven de joden te vermoorden. Zijn lievelingskoningin Esther is gedwongen om naar hem toe te gaan en voor haar volk te pleiten. Ze vraagt het joodse volk drie dagen te vasten, want het is een levensgevaarlijke situatie. Tot vandaag de dag vasten we nog steeds een dag.

Mijn oom Ephraim maakte me opmerkzaam op een artikel van een van de opkomende jonge rabbijnen, Raw Ido Pachter*. Hij zegt in het algemeen dat deze vastendag minder zwaar is dan andere vastendagen. Bij de kleinste ziekte mag je eten.

Dit jaar voor de gijzelaars

Dit jaar zou je strenger moeten zijn als we vasten, niet alleen zoals het joodse volk deed voor Esther, maar nu vasten we ook voor Doron uit Kfar Aza, voor Carmel uit Beer Sheva, voor  Arbel  uit Nir Oz en ga zomaar door.  We vasten dit jaar voor alle gijzelaars in Gaza.

Hij roept iedereen op orthodox en niet orthodox te vasten zoals het joodse volk dat ook voor Esther deed.

Kijk zo heeft tenminste Taaniet Esther al een speciale betekenis dit jaar, wie weet brengt Poeriem dit jaar wel de ultieme beloning en worden alle gijzelaars bevrijd dan beloof ik, dan feest ik als in mijn beste studenten jaren. 

* Ido Pachter is de rabbijn van Young Israel van de Ramat Poleg synagogue in Netanya


cover illustratie:
A 19th century Purim celebration in Safed, Israel. The inscription quotes from the Talmudic dictum to drink wine as part of the Purim celebration. Collection of Isaac Einhorn, Tel Aviv. (Erich Lessing/Art Resource NY)

Over Jair Eisenmann 19 Artikelen
Jair Eisenmann is vader en echtgenoot en geboren en getogen in Amsterdam. Jair is ondernemer in de farmaceutische industrie. Binnen joods Amsterdam heeft hij in vele besturen gezeten onder andere bestuur NIHS en hij is medeoprichter van AMOS. Hij was jarenlang actief in de Amsterdamse politiek als deelraadslid van de VVD en later als vice voorzitter VVD Amsterdam. Jair was vooral medeoprichter, en nu voorzitter, van de Stichting Gilat die theatervoorstellingen organiseert in kinderziekenhuizen in Nederland en Curaçao. Sinds drie jaar woont hij in Jeroesalajim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*