De Vrijdagavond verzocht Irene Faber, mede-samensteller van de tentoonstelling Nazaat over de kunstenaarsboeken van Ida Kleiterp, deze bijzondere expositie te introduceren.
Kunst gaat meestal over kijkplezier, over genieten van iets moois. Maar het kan ook aan het denken zetten. De kunstenaarsboeken van beeldend kunstenaar Ida M. Kleiterp brengen dat samen en tonen ons gevoelens van veiligheid, van kracht en tegelijk kwetsbaarheid. Hard en zacht. Ze geven een weerslag van gedachten die Kleiterp bezighielden terwijl ze werkte aan haar driedimensionale beelden. Gedachten die universeel zijn en iedereen kunnen aanspreken.
Ida Kleiterp, Kunstenaarsboeken 2002 – 2019, nu te zien in het Joods Museum, Amsterdam
Gevouwen als een bliksemschicht
De boeken hebben verrassende vormen en materialen gekregen. Aardlagen bijvoorbeeld is opgebouwd uit lagen die opgerold zijn (thema: lagen in de aarde en lagen in de mens). Huid-Huis is bedekt met een laag stro op linnen dat weer doet denken aan de wandbespanningen van oude huizen (thema: on-veiligheid). Onweerstaanbaar heeft de vorm van een leporello: het drukwerk is zigzag gevouwen als een bliksemschicht.
KunstKabinet
De kunstenaarsboeken zijn nu te zien in het KunstKabinet van het Joods Museum in Amsterdam. Ter gelegenheid van haar 75e verjaardag schonk Ida ze aan het museum. Maar wel onder de voorwaarde dat de bezoeker ze ook moet kunnen inzien. Twee boeken liggen daarom open om door te bladeren. Dan kan iedereen ervaren dat kunst ook troost kan geven.
Troost, omdat het moet.
Heen en Weer, Ida Kleiterp over haar Kunstenaarsboeken.
Korte film gemaakt door Martijn van Beenen en Simon Bunt.
Zie ook een eerder artikel in De Vrijdagavond over het werk van Ida Kleiterp: O-live en bomen op stevige stammen – het kleurrijke werk van Ida Kleiterp.
Nazaat, de kunstenaarsboeken van Ida Kleiterp
Waar: Kunstkabinet in het Joods Museum, Amsterdam
Wanneer: t/m 24 maart 2024
Info: Joods Cultureel Kwartier en de website van Ida Kleiterp www.idakleiterp.com
cover: Ida Kleiterp uit Song-of-desire, 2017, met dank aan Joods Museum, Amsterdam
Geef als eerste een reactie