Verdwenen beeldtaal van de Galut in het werk van Joseph Sassoon Semah 

Tentoonstelling

Joseph Sassoen Semah in witte letters op zwarte tekening met doodshoofd

Op het eerste gezicht lijken een begraafplaats en een museumzaal weinig gemeen te hebben.

Toch geven ze beide betekenis aan de kunstwerken van Joseph Sassoon Semah (Bagdad, 1948). Semah presenteert in Sittard de tentoonstelling Between Graveyard and Museum’s Sphere

Hij neemt de bezoeker mee op een wonderlijke verkenningsreis. Deze reis strekt zich uit van de Tempel van Salomo in Jeruzalem, via de verloren gewaande publieke ruimte van Bagdad, de wachtkamer van zijn grootvader en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, naar de ruimtelijke architectuur gebaseerd op de typografie van de Talmud Bavli.

Werk van Joseph Sassoen Samah nu te zien in Sittard, foto met dank aan METROPOOL
INTERNATIONAL ART PROJECTS

De titel van de tentoonstelling verwijst naar het leven in ballingschap (‘Galut’) zonder moederland en fysiek cultureel erfgoed om naar terug te keren (persoonlijk kerkhof), maar ook naar het museum, dat de kennis van de joodse lagen van beeldtaal/betekenis in westerse kunstwerken heeft uitgewist (universeel kerkhof). 

Elk van Sassoon Semah’s kunstwerken in Het Nieuwe Domein dient als getuige van het diepe verlies, en tegelijkertijd als herovering van de verloren wereld en het zichtbaar maken van joodse cultuur, symbolen, traditie en identiteit in een andere culturele omgeving.

Hij vraagt erkenning en herkenning voor de verloren kennis van het Jodendom en bevrijdt zichzelf zo van zijn ‘Dis-placement’.


JOSEPH SASSOON SEMAH

ON FRIENDSHIP / (COLLATERAL DAMAGE) V

– BETWEEN GRAVEYARD AND MUSEUM’S SPHERE

Nog tot 30 juni 2024 te bekijken in Het Nieuwe Domein, Sittard


zie ook vorige artikelen in De Vrijdagavond van Linda Bouws over het werk van Semah:

en over Joodse Iconografie:

cover: aankondiging tentoonstelling in galerie Het Nieuwe Domein, Sittard

Over Linda Bouws 9 Artikelen
Linda Bouws is initiator van evenementen, projecten en NGO’s, voornamelijk in de kunsten en media. Zij is directeur van Stichting Metropool Internationale Kunstprojecten (https://www.metropool-projects.com/publications). Van 2002 tot 2014 was Bouws directeur van Felix Meritis, Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschappen. Bouws is de kleindochter van de joodse Paula Bermann wiens oorlogsdagboek bij Uitgeverij Balans in 2018 verscheen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*