Op 8 april werd in de sfeervolle setting van de Wintersnoge van de Portugese Synagoge in Amsterdam de Nettie van Zwanenbergprijs 2024 uitgereikt, een prijs van tienduizend euro die eens in de vijf jaar wordt toegekend.
Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan een nieuw kleinschalig, sociaal of cultureel project of initiatief dat de joodse identiteit en cultuur versterkt in relatie tot de Nederlandse samenleving.
Drie projecten
Dit jaar werden uit twintig inzendingen drie genomineerden gekozen. Zij presenteerden op 9 april hun projecten in de synagoge. Eén van deze projecten, Deel de Duif, wist het hart van de jury en het publiek te veroveren en werd uitgeroepen tot de winnaar van de Nettie van Zwanenbergprijs 2024.
Tegen polarisatie
Deel de Duif, gepresenteerd door de bevlogen studenten Boaz (jood) en Selma (moslima), ontstond als reactie op de toenemende polarisatie in de samenleving, met name na de bloedige aanslag op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza.
Boaz en Selma, beiden diep geraakt door deze gebeurtenissen, besloten actie te ondernemen om de dialoog te bevorderen tussen joodse, islamitische en Palestijnse jongeren.
Internet en gastlessen
Hun doel is om een vuist te maken tegen antisemitisme en islamofobie, die versterkt worden door sociale media-algoritmes. Op dit moment zijn ze voornamelijk actief op Instagram vanwege een gebrek aan financiële middelen, maar ze hopen hun bereik te vergroten door middel van internet en meer gastlessen.
De jury prees Deel de Duif als een noodzakelijk initiatief in deze tijd van toenemende polarisatie en haat. De toegekende tienduizend euro betekent een enorme steun voor dit belangrijke project en zal hen helpen om hun impact te vergroten en hun doelstellingen te verwezenlijken.
Deel de Duif belichaamt de geest van de Nettie van Zwanenbergprijs door een brug te slaan tussen verschillende groepen en bij te dragen aan een inclusieve samenleving waarin diversiteit wordt gevierd en geaccepteerd.
Tablet tour en dementievriendelijke woonkamer
Twee andere genomineerden waren de Tablet Tour van het Nationale Holocaust Museum en een extra woonkamer in Hospice Immanuel.
Kiki Stoffels (manager publiek van het Joods Cultureel Kwartier) vroeg een bijdrage voor de educatieve, interactieve app voor bij de rondleidingen in het Holocaust Museum, met thema’s als anti-joodse maatregelen, onderduik, verraad en concentratiekampen. De app wordt nu getest en zal, als alles goed gaat, in september worden gelanceerd in de rondleidingen voor scholieren.
Het Joods Hospice Immanuel wil een extra huiskamer voor demente ouderen. Sasja Martel is directeur van Immanuel, het enige joodse hospice in Europa. Zij hield een pleidooi voor de zo gewenste dementievriendelijke extra woonkamer in het hospice. Immanuel aan de Amstelveernseweg in Amsterdam, levert identiteitsgebonden zorg en wil daarin genereus, gastvrij en inclusief zijn. Met het inrichten van een dementievriendelijke extra woonkamer kan men zonder te veel prikkels samenkomen.
cover: de winnaars met de jury, foto Linda Bouws.
Leuk artikel geworden Linda !
Hartelijke groet
Anneroos Goudsmit (in sjoel bij uitreiking elkaar ontmoet)
Well done!
Ha Linda! Zouden de namen van Oumaima en mij (Noa), mede-initiatiefnemers Deel de Duif, kunnen worden toegevoegd?
Groetjes en dank alvast!