Aan het geluk van Sophie en Eva kwam een einde toen de nazi’s Nederland bezetten

joodse kinderen jaren dertig

drie z/w foto's

De meeste joodse kinderen in Nederland hebben de Shoah niet overleefd. Joram Baruch schildert hun portretten in zijn reeks “Ze hadden geen idee wat de toekomst hen zou brengen.” Van de zusjes Sophie en Eva Roselaar overleefde Eva de Holocaust in de onderduik. Sophie werd op 26-jarige leeftijd vermoord in Auschwitz. Hun verhaal wordt verteld door Henny Pieper Theeboom.

Sophie (geb. 1916) en Eva Roselaar (geb.1920) waren twee Amsterdamse zusjes die werden geboren in de Transvaalbuurt waar ze onbezorgd en vrolijk opgroeiden. Samen met hun ouders woonden zij aan de Transvaalkade 54 vlak bij hun opa en oma Theeboom in de Hofmeyrstraat.


Ondanks de armoede die het gezin kende waren ze erg gelukkig. ‘s Zomers logeerden Sophie en Eva bij hun grootouders die de meisjes meenamen voor vakanties in Zandvoort. Op het schilderij zijn de zusjes Roselaar te zien tijdens een van die zonnige dagen aan het strand van Zandvoort.

Aan al dit geluk kwam al snel een einde voor de zusjes en hun familie toen de nazi’s Nederland bezetten.

Sophie en Eva waren inmiddels getrouwd. Sophie woonde samen met haar echtgenoot Philip Slier bij haar ouders in huis. Eva woonde elders met haar man Jules (Jechiël) Roselaar (geen familie).

Vermoord in Auschwitz

Op 1 oktober 1942, werden Sophie en haar man Philip opgepakt en via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Twee maanden eerder werden oma Marianne Theeboom en opa Joseph Roselaar op 8 augustus 1942 in Auschwitz vermoord. 

Sophie was acht maanden zwanger van hun eerste kindje en direct na aankomst werd zij en haar ongeboren kindje vermoord. Sophie was slecht 26 jaar oud.

Haar echtgenoot Philip werd doorgestuurd naar Gross Rosen, waar hij op 2 februari 1945 werd doodgeschoten, slechts enkele dagen voordat het kamp op 14 februari 1945 bevrijd werd. 

Eva dook onder

Het lukte Sophie’s zusje Eva om onder te duiken in Hoogeveen bij zuster Vos, waar zij twee en een half jaar op kousenvoeten liep. Eva vertelde later nog vaak over die onderduiktijd, want zij overleefde de oorlog. Haar man Jechiël werd op 21 mei 1943 vermoord in Sobibor.

Na de oorlog hertrouwde Eva en zij kreeg uit dit huwelijk twee zonen, Joop en Hugo.
Op 27 april 2017 overleed zij op de leeftijd van 96 jaar.

Eva vertelde haar verhaal in de eerste aflevering van de documentaireserie ‘Na de bevrijding’ die via Youtube te zien is. 

Eva, een krachtige en strijdbare vrouw, was altijd bereid om haar levensverhaal te vertellen en daarmee het hartverscheurende verhaal van haar familie. 

Eva is te zien met haar verhaal in de eerste aflevering van de documentaireserie ‘Na de bevrijding.’

Sophie en Philip en hun ongeboren kindje, Eva en Jechiël, Joseph en Marianne, zij worden nooit vergeten.

Moge hun nagedachtenis een zegen zijn.

Sophie en Eva Roselaar – 80×100 cm – olie op canvas – Joram Baruch 2023

cover: foto’s van kinderen jaren dertig met Sophie en Eva Ronselaar in het midden. Collage: Joram BaruchOver Joram Baruch 13 Artikelen
Joram Herman Baruch (Laren, 1962) is een Joods Nederlandse kunstenaar. Hij is van oorsprong een grafisch ontwerper en studeerde later Industriële vormgeving aan de kunstacademie te Milaan. Na een aantal omwegen via de muziek- en filmwereld keerde hij terug naar zijn passie het schilderen. Door de jaren heen heeft hij op veel verschillende plekken gewoond, waaronder Israel, Italië en Costa Rica. Sinds tien jaar woont hij in Amsterdam waar hij schildert en kunst events produceert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*