Muzikaal eerbetoon aan Vilma Grunwald, Into Eternity

concert

strijkkwartet

Into Eternity is het hartverscheurende verhaal van Vilma Grunwald over het menselijk vermogen tot liefde, moed en vertrouwen terwijl zij oog in oog staat met haar dood.

De compositie Marion von Tilzer is een muzikale vertolking van de laatste brief van Vilma Grunwald (Praag, 1904-1944) aan haar echtgenoot kort voor haar dood in Auschwitz. 

Kernachtig schrijft Vilma Grunwald aan haar geliefde Kurt over de essentie van het aanvaarden van de omstandigheden waarin zij geraakte zonder haar geloof in de schoonheid van het leven en de hoop in goedheid te verliezen. 

Vilma heeft het volle vertrouwen dat liefde ons door en voorbij het einde blijft dragen. Altijd. Het is nu 2024 en tachtig jaar geleden dat Vilma de brief aan haar man Kurt en haar zoon Misa zoon schreef.

Vilma’s brief, vertaling vanuit Tsjechisch:

“Jij, mijn enige, enige ware, mijn liefste. Hier is het Blocksperre en wij wachten op de duisternis. Wij, Margytha Braun en ik waren nog bij Willy, die ons geen moment liet twijfelen. Jenda en ik dachten mog eerst aan ons te verstoppen, dat hebben we ook gedaan, maar toen hebben we het toch gelaten, ik dacht dat het hopeloos was. De beruchte vrachtwagens zijn gearriveerdl en we wachten tot het begint. Ik heb vijf bromides genomen, na deze vermoeide en zenuwslopende dag ben ik enigszins suffig maar volledig kalm. Mijn lieve Jenda is ook bewonderenswaardig. Jij, mijn enige ware, mijn liefste, neem jezelf niets kwalijk, het was ons lot. We deden wat we konden. Blijf gezond en onthoud mijn woorden dat de tijd alles heelt, zo niet helemaal dan toch ten dele. Denk aan de kleine jongen – en verwen hem niet te veel met je liefde. Mogen jullie allebei gezond blijven, mijn twee lieve schatten. Ik denk aan Walter – weet je nog hoe ik ooit zei dat zijn heengaan onze weg zou verlichten? Ik denk alleen en alleen aan jou en Misa denken. Heb een prachtig leven. We moeten instappen. Tot in de eeuwigheid, Jouw Vilma.”

Vilma’s brief bevindt zich in het Holocaust Memorial Museum, Washington D.C.

Into Eternity is onderdeel van Meetings with Remarkable Women- music inspired by women’s lives. Een serie muzikale werken over menselijke (veer)kracht. Vooral in verstoorde tijden, zoals nu, is het belangrijk om verhalen te delen, om te kunnen ervaren, dat het mogelijk is, te midden van onrust innerlijke vrede te vinden.


Musici: Bella Adamova (mezzo sopraan), Maya Fridman (cello/vocals), Belinfante Quartet (strijkkwartet), Michael Hesselink (klarinet), Jacobus Thiele (percussie), Marion von Tilzer (piano).

02 MEI 2024 aanvang 20.00 uur
DE DUIF
Prinsengracht 756, Amsterdam
tickets

04 MEI 2024 aanvang 21.00 uur
THEATER DE VEST
Canadaplein 2, Alkmaar
reserveren (gratis entree)

Productie: Theater na De Dam


cover: Into Eternity met Maya Fridman op cello, foto Willem Schalemkamp

Over Anton Molenaar 2 Artikelen
Anton Molenaar is musicoloog en oprichter van de stichting MomC | Music of many Cultures. Hij studeerde musicologie – niet-westerse en westerse muziek – aan de Universiteit van Amsterdam. Specialisatie: Joodse muziek en geschiedenis. Afstudeerproject: 'The music of the Amsterdam Sephardim' (publicatie in Shofar, Purdue University / University of Nebraska Press, USA). Met MomC adviseert en begeleidt Anton musici en componisten met hun muziekprojecten. Stichting MomC | Music of many Cultures wil bijdragen aan de bevordering van de uitvoering en beleving van niet-westerse muziek als essentieel onderdeel van de Europese muziekcultuur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*