Arnon Grunberg en Adania Shibli, schrijvers in dialoog over de toekomst van Israël en Palestina

de balie 24 maart

In de reeks gesprekken van Arnon Grunberg in het Amsterdamse debatcentrum de Balie ontmoet hij schrijfster Adania Shibli. Zij gaan in gesprek over de thema’s vrijheid, geweld en de grenzen van empathie. Adania Shibli is een Palestijnse auteur en essayist. Haar verhalen spelen zich af tegen de gewelddadige achtergrond van het Israël-Palestijnse conflict.

Een klein detail

In Adiana Shibli’s laatste boek Minor Detail, vertaalt als Een klein detail, volgen we een jonge vrouw die geobsedeerd raakt door de brute verkrachting en moord op een Palestijns meisje door een groep Israëlische soldaten in 1949. Hoe om te gaan met de gewelddadige geschiedenis en hoe zien de schrijvers de toekomst van Israël en Palestina?

Adania Shibli werd in 1974 in Palestina geboren. Zij is gepromoveerd aan de University of East London en publiceerde drie romans in het Arabisch. Ze woont en werkt in Berlijn en Jeruzalem.

Recensenten over Minor Detail:

‘Adania Shibli neemt een gok door onze toegang tot de belangrijkste gebeurtenis in haar roman – de verkrachting van en moord op een jonge bedoeïenen vrouw – toe te vertrouwen aan twee diep in zichzelf verzonken vertellers – een Israëlische psychopaat en een Palestijnse amateur-speurder met een hoog autismegehalte –, maar haar indirecte methode rechtvaardigt zichzelf volledig naarmate het boek zijn hartverscheurende conclusie bereikt.’ J.M Coetzee.

‘Een meditatie over de herhalingen van de geschiedenis, over het verleden als een terugkerend trauma…’ New York Review of Books.

Minor Detail, Adiana Shibli

Filosofie aan de Birzeit Universiteit

Shibli’s romans Touch, We are all equally far from love en Minor Detail werden veelvuldig vertaald. Naast deze romans publiceerde ze het kunstboek Dispositions over de rol van dans en beweging van Palestijnse beeldende kunstenaars. Daarnaast de essaybundel A journey of ideas across: in dialog with Edward Said. Shibli doet wetenschappelijk onderzoek en doceert sinds 2013 filosofie aan de Birzeit Universiteit, Palestina. 

De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood

In juni verschijnt het nieuwe boek van Arnon Grunberg: De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood.

Grunberg doet verslag van zijn reis in 2022 door Oekraïne, Georgië en Dubai. Grunberg liep mee met de IND om de werking van de grens van dichtbij te bestuderen. 

Met ‘de rijke jood’ verwijst Grunberg naar George Soros die in antisemitische kring de schuld krijgt van veel, zeker als het gaat over een humaan vluchtelingenbeleid. 

De grenswacht verwijst naar de bewaakte grensovergang, het punt waar de staat iedereen als verdachte beschouwt, daar moet men zijn onschuld bewijzen. Daar wordt verschil gemaakt tussen ingezetenen en niet-ingezetenen, want hoezeer sommige grenzen ook onzichtbaar zijn geworden, zij markeren nog altijd het punt waar de ene wet ophoudt en de andere begint. Intussen produceren nieuwe oorlogen nieuwe landverhuizers. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot.

UItgeverij Pluim
ISBN 9789493304048
Verschijnt juni 2023

Arnon Grunberg in de Balie

Arnon Grunberg Ontmoet is een gesprekken reeks in De Balie waarin Arnon Grunberg spreekt met prominente denkers, schrijvers, kunstenaars, en politici. Grunberg sprak in deze reeks met onder anderen met Marlene Dumas, Zadie Smith, Tomas Sedlacek, Ulrich Seidl, Deborah Feldman en Damiaan Denys.

Grunbergs gesprek met schrijfster en filosofe Shibli belooft een boeiende verkenning te worden over vluchten, vrijheid, geweld en de grenzen van empathie. Dit gesprek zal plaatsvinden vrijdagavond 24 maart in de Balie. 


cover: boekomslag Minor Detail en portret Adania Shibli, courtesy Brookline Booksmith

Over Anita Frank 7 Artikelen
Anita Frank initieerde en participeerde, na haar studie theaterwetenschap en kunstgeschiedenis, in talloze projecten in het theater, de openbare ruimte en op het terrein van cultureel erfgoed onder andere voor de Gemeente Amsterdam. Daarnaast adviseert zij kunstenaars en culturele initiatieven. Voor het Joods Museum maakte zij onder meer de foto installatie Joods Leven. Levensmotto: van cultuur krijg je nooit genoeg!

1 Comment

  1. -Dit eerste deel van de documentaire schakelt wat rommelig tussen heden en verleden en is niet erg duidelijk over hoe het idee achter de huidige manier van herdenken op 4 mei precies wordt geformuleerd door het comité 4&5 mei.
    -Wat echt niet correct is, is dat in dit deel wordt gesuggereerd dat men in Duitsland direct na de oorlog zich al is gaan afvragen ‘hoe dit alles heeft kunnen gebeuren’ alsof daar geen lange periode van ontkenning en zwijgen plaatsvond.
    Een troost: Wat ik de laatste jaren heb gemerkt is dat o.a. kunstenaars en mensen uit het onderwijs zijn gaan vinden dat de herdenking op 4 mei om aanvulling en een maatschappelijk antwoord vraagt aan alle tijdens WOII vervolgde Nederlandse slachtoffers en dat daar het landelijke initiatief ‘Theater na de Dam’ een heel goed voorbeeld van is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*