Is het politieke leven van premier Benjamin Netanyahu in gevaar? 

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

‘Ja’, zei woensdag Sjahar Eilon, oud-hoofd van de Israelische politie. Ook vanuit de Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, klinken deze geluiden.

Ze zijn gebaseerd op steeds heftiger wordende anti-Netanyahu demonstraties. Het zijn niet alleen de ouders van familieleden en vrienden van 130 nog levende en dode gijzelaars die hun emoties niet meer kunnen beheersen. Ook Israëli’s die voor 7 oktober protesteerden tegen de poging van Netanyahu het Hooggerechtshof te ontkrachten, sluiten zich bij de demonstraties aan.

Het is een mix van persoonlijke en politieke frustratie die de demonstranten dinsdagavond door de hekken rond de woning van Netanyahu in Jeruzalem braken zodat Netanyahu hun woede kon horen en zien. De Shin-Beth die verantwoordelijk is voor de veiligheid van Benjamin en Sarah Netanyahu werd door de demonstranten overweldigd. Wilden ze het huis van Netanyahu in brand steken?
Zo heet wordt de soep nog niet gegeten. Maar wel hoorde ik op de Israelische tv dat Netanyahu het niet moest wagen naar buiten te komen om de demonstranten toe te spreken. De Shin Beth kon dan niet voor zijn veiligheid instaan. Per slot van rekening dragen veel Israëli’s, meer dan ooit, wapens.

Gijzelaars tegen gevangenen

De familieleden van de gijzelaars in de tunnels van Gaza beschuldigen Netanyahu ervan hun eisen voor het aangaan van een overeenkomst met Hamas – gijzelaars tegen duizenden Palestijnse gevangenen – uit de weg te gaan. ‘Ik neem de koelbloedige besluiten’, hield hij de familieleden voor. Een uitspraak die door de familieleden wordt uitgelegd dat het winnen van de oorlog tegen Hamas voor hem zwaarder weegt dan het lot van de gijzelaars.

Waarom zou Netanyahu nog deze week proclameren dat Israël Rafah (in het zuiden van Gaza) zal aanvallen om Hamas definitief te vernietigen? Waarom zou de Hamasleider Yahya Sinwar vanuit zijn ondergrondse bunker concessies doen met deze uitspraak van Netanyahu in zijn oren? Ik begrijp de woede van de families wel. Bij het begin van de grote Israelische militaire operatie in Gaza zei Netanyahu dat Israëls overwinning op Hamas totaal zal zijn: nitsachon moeglat (totale overwinning). Overal in Israël verschenen plakkaten, teksten, petten en shirts met de tekst: anachnoe nenatseiach (we zullen winnen).

Diepgaand onderzoek naar aanslag op voedselkonvooi

Is de aanslag op een voedselkonvooi van de idealistische hulporganisatie World Central Kitchen een keerpunt in de oorlog? 

Zeven buitenlanders werden door een aanval op het konvooi gedood, hetgeen leidde tot een mondiale uitbarsting van woede geleid door de Amerikaanse president Joe Biden.

Israël is zoals dat in het Nederlands wordt gezegd ‘door het stof gegaan’, door een diepe laag stof zelfs. President Herzog en stafchef Herzi Halevi hebben hun oprechte spijt betuigd en een diepgaand onderzoek beloofd naar de toedracht van deze tragedie.

De schade is na zoveel dood en verderf in Gaza zo groot dat Israël er misschien van af moet zien een laatste grote veldslag tegen Hamas te leveren wegens het dan te verwachten groot aantal Palestijnse doden.

Israël heeft de doodsgrens bereikt van de internationale opinie wat betreft de oorlog in Gaza. Dat moet meewegen in de besluitvorming in Jeruzalem.


Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*