Hertog Nadler nodigen gasten uit in hun kunstloofhut

Witte hut op blauwe palen in groene omgeving

‘Dit jaar wilden we het evenement in een andere Joodse buurt in Amsterdam organiseren’, aldus initiatiefnemer Julia van der Krieke. 

‘De Hoftuin was hiervoor een prachtige plek, omdat deze qua locatie een overgang vormt tussen de Plantagebuurt en Vlooienburg, waar vorig jaar het Loofhuttenfeest plaatsvond.’ 

Woensdag 23 oktober was alweer de laatste dag dat in de Hoftuin ter ere van het Loofhuttenfeest, de kunstinstallatie Ushpizin van kunstenaarsduo Hertog Nadler te bezoeken was. 

Ushpizin is Aramees voor gasten en gedurende Soekot verwijst het naar de genodigden in de Soeka (loofhut). Ushpizin verwijst ook naar het kabbalistische ritueel om gasten bijeen te brengen in de Soeka om subtiel, via handelingen en uitspraken, een proces van erkenning, vergeving en reparatie op gang te brengen.

Chaja Hertog en Nir Nadler, het Nederlands-Israëlische kunstenaarsduo, maakte net als vorig jaar een artistieke interpretatie van de loofhut tijdens de acht dagen van Soekot. Het ontwerp voor de Loofhut is geïnspireerd op de voormalige bebouwing langs de Weesperstraat. Via de open ramen hadden de bezoekers een mooi uitzicht op de panden van de Diaconie en de Namenwand aan de Weesperstraat. Het hoge gebouwtje zelf riep associaties op met de achttiende eeuwse tekeningen van dit gebied waarop verschillende loofhutten langs de straat waren afgebeeld. 

Joodse zichtbaarheid

De Soeka, is onderdeel van opmerkelijke project De Joodse stad, een samenwerking tussen de UvA, het JCK en de gemeente Amsterdam. Hoogleraar Joodse studies Bart Wallet initieerde deze vorm van zichtbaarheid in de stad om aandacht te vragen voor het rijke Joodse verleden van de stad dat zo weinigen nog kennen. Wallet stelt dat veel Amsterdammers wel de herdenkingsmonumenten voor de Tweede Wereldoorlog kennen maar vaak weinig weten over het leven zelf van de eens zo grote Joodse gemeenschap . 

De loofhut pronkte dit jaar tijdens de acht dagen Soekot in de Plantage, in de Hoftuin van de Diaconie ofwel de achtertuin van museum H’Art (voorheen Hermitage) en kort naast het huidige Nationale Namenmonument aan de Weesperstraat. Voor de oorlog was ook dit een levendige Joodse buurt niet ver van de oude ‘Jodenbuurt’ rond Rapenburg, Uilenburg en Vlooienburg. 

Bouwtekening en opbouw Ushpizin, foto’s Hertog Nadler

Hoewel de loofhut op deze locatie minder zichtbaar was dan vorig jaar op het Waterlooplein, hebben de vele vrijwilligers toch veel mensen kunnen ontvangen; bezoekers van De Hoftuin, passanten op weg naar het Namenmonument of museum H’Art. Er werden workshops gegeven en de Amsterdamse rabbijnen Joram Rookmaker (LJG) en Schmuel Katz (NIHS) bezochten de locatie.

Bijzonder was ook de lunch die in samenwerking met de Diaconie werd georganiseerd en waarvoor naast buurtbewoners ook statushouders waren uitgenodigd.  

Het samenwerkingsproject De Joodse Stad laat zich zien in Amsterdam. Achtergronden worden uitgebreid besproken in de podcastserie, eveneens onder leiding van Julia van der Krieke. De Vrijdagavond volgt deze podcastserie op de voet met interviews en toelichtingen en een luisterlink. Zie het laatste deel: Oh Waterlooplein.

Meer informatie over deze kunstinstallatie tijdens het Soekot.


cover: Ushpizin Soekot 2024, foto met dank aan Chaja Hertog

Over Anita Frank 24 Artikelen
Anita Frank initieerde en participeerde, na haar studie theaterwetenschap en kunstgeschiedenis, in talloze projecten in het theater, de openbare ruimte en op het terrein van cultureel erfgoed onder andere voor de Gemeente Amsterdam. Daarnaast adviseert zij kunstenaars en culturele initiatieven. Voor het Joods Museum maakte zij onder meer de foto installatie Joods Leven. Levensmotto: van cultuur krijg je nooit genoeg!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*