Een spicy sjabbat en creamy sjavoe’ot

Deze week in de vrijdagavond

logo Vrijdag vooraf

Deze week maken we een reis via een klein meisje dat de ruimte in wil, door de lange eetzaal van het King David Hotel in Jeruzalem, naar een peinzende professor in New York om aan te komen bij het Spaarne. Daar treffen we de wereldse klanken van The Shuk, binnenkort mee te maken op een muzikale sjabbat in Amsterdam. En we hebben deze week een mooi sjavoe’ot thema: telden vrouwen mee toen we door de woestijn trokken op weg naar het land van melk en honing? 

In Hightech brengt vrede geeft Salomon Bouman ons hoop op een vreedzame ontwikkeling in het Midden-Oosten via Israels hightech industrie. Deze bedrijfstak kan de hele regio ten goede komen. En die hightech begint op de scholen waar kleine meisjes en jongens al knutselend en coderend hun fantasieën uitleven over een betere wereld of een verre ruimtereis.

Aan de andere kant van de wereld, in de chassidische wijk Boro Park, New York, vindt professor Zelig Zelmanovitch, zo schrijft Lody van de Kamp in zijn feuilleton, zijn Rebbe terug die hij ooit bewonderde in een Antwerpse jesjiewe. Hoe gaat deze wereldse oncoloog om met deze confrontatie met zijn religieuze verleden?

Onze uitlegger van de parasja van deze week Maria Cuartas stelt de vraag waarom Moshe alleen mannen telde op de berg Sinaï. Logisch zal de ene zeggen, vrouwen maakten net als kinderen en ouderen deel uit van het stamverband van hun vader of echtgenoot. Anderen wijzen op deze tijd waarin vrouwen gezien worden als volwaardige mensen, juridisch en in het maatschappelijke verkeer. Hoe gaan we daarmee om in onze, toch op de traditie gestoelde, communities is de vraag van de week. Een idee om dit op komende Sjavoe’ot te bestuderen?

In het King David Hotel denkt Ephraim Goldstoff wel eventjes kaartjes te kunnen regelen voor het Jeruzalem Symphonie Orkest, en wel voor dezelfde avond. Onmogelijk normaal gesproken, maar ja, het is beroemde Dr. Ruth die het vraagt… 

In het verhaal over The Shuk ontdekt Marcelle Levie dat een van de oprichters is neergestreken in Haarlem. Geboren in de Verenigde Staten, opgegroeid in Israel en na vele muzikale omzwervingen woont zanger en multi-instrumentalist Yoni Avital nu in de oude stad aan de Spaarne.

Zondag 5 juni is het sjavoe’ot. Omdat het land van melk en honing nabij is, eten we cheesecake danwel andere romige melkproducten. En leren we de hele nacht door, wellicht op de parasja van deze week Bemidbar (in de woestijn)… In ieder geval, chag sameach sjavoe’ot.

Eerst vieren we de sjabbat. Om een spicy sjabbes in te luiden, hieronder de trailer van de doc Vraag het Dr Ruth, dan weet Ephraim wie die kleine dame was in het King David Hotel…

Over Bloom 80 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, street-art en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Eindredacteur van De Vrijdagavond.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*