Kort voor de Zesdaagse Oorlog componeerde Naomi Shemer het legendarische Yerushalayim Shel Zahav (Jeruzalem van Goud). Het werd het tweede volkslied van Israël nadat de oude stad van Jeruzalem werd heroverd.
De Jom Kippoeroorlog daarentegen was vooral een oorlog van trauma’s. Een bekend lied uit die tijd is dat van een vader die zijn kind belooft dat dit de laatste oorlog zal zijn – helaas is het anders gelopen.
Zo heeft elke oorlog zijn eigen lied. Aan het begin van deze oorlog was vooral een nummer populair dat vaak werd gebruikt in videoclips waarin soldaten thuiskwamen voor een vrij weekend. Toch was de verrassing van hun familie vaak nog mooier dan het lied zelf. Niemand houdt het droog als een grote, sterke soldaat zijn kinderen in zijn armen sluit of zijn moeder voor het eerst weer ziet.
Od Yoter Tov straalt kracht en veerkracht uit
Maar de grootste hit van deze oorlog is zonder twijfel het lied Od Yoter Tov (Steeds Beter) van Yair Elaytzur.
Deze Breslov-chassied heeft een aanstekelijk vrolijk nummer gecomponeerd, waarin G’d wordt geprezen omdat Hij altijd bij ons is – en daardoor wordt het leven steeds beter.
Het frappante is dat dit lied net zo goed gezongen kan worden in de jesjiewot van Mea Shearim als op de stranden van Tel Aviv. In de reacties onder de videoclip zie je hoe mensen uit hun dak gaan. Jongeren spelen het vaak in de schuilkelders tijdens raketaanvallen, als teken dat ze niet klein te krijgen zijn. Het lied straalt kracht en veerkracht uit.
Breslov-chassidiem
Het verhaal van Yair Elaytzur zelf is bijzonder. Hij groeide op in een modern-orthodoxe familie en ging na zijn eindexamen naar het leger. Van zijn vader kreeg hij een boek van de bekende Breslov-rabbijn Rav Shalom Arush.
De Breslov-chassidiem staan bekend als vriendelijke mensen en trekken veel zoekers aan – mensen die of nog nooit religieus waren, of terugkeerden naar het Jodendom. Vaak zijn ze daardoor nogal wild. Yair was zo iemand toen hij bij de jesjiewe van Rav Arush ging leren. Hij was toen al een getalenteerd musicus, maar in eerste instantie richtte hij zich volledig op de boeken en niet op muziek.
Totdat Rav Arush hem aanspoorde om zich ook met muziek bezig te houden. De rest is geschiedenis.
Ik denk dat dit de eerste song is die heel Israël echt weet te bekoren.
Luister zelf maar.
cover: uit de video van ElaytZur- Tamid Ohev Oti (prod.by Ohad darshan)
Ik zie alleen maar Joodse MANNEN/JONGENS uit hun dak gaan. Het verhaal van Yair Elaytzur lijkt trouwens op het verhaal van Rabbijn Shalom Arush zelf. Deze kwam met zijn ouders van Marokko naar Israel, hij was toen net 13. Arush zat tijdens zijn dienstplichtbij een elite reddingseenheid van de marine. Na zijn diensttijd studeerde hij economie en behaalde daar in een M.A.. Toen vijf van zijn beste vrienden bij een botsing van twee helicopters gedood werden kwam er een keerpunt in zijn leven. (Dat was waarschijnlijk ergens in de jaren ’90 toen twee legerheli’s met elkaar in botsing kwamen). Hij werd een baal teshuva en tenslotte de protege van Rabbi Eliezer Berland. (Allemaal informatie ontleend aan de flaptekst van het door rabbijn Shalom Arush geschreven: The Garden of Emuna; a practical guide to life, (derde editie 5769.)
Rabbij Eliezer Berland is helaas bekend geworden als ‘de seks-rabbijn’ en moest Israel ontvluchten, hij heeft o.a. een tijdje in Nederland gezeten met zijn volgelingen. De informatie dat Berland langere tijd de mentor was van rabbijn Arush, zal in latere drukken van the Garden of Emuna wel geschrapt zijn.