De Brandenburger Tor en de Eiffeltoren waren blauw-wit. In Nederland? Niets

Eerste Jahrzeit 7 oktober

De eerste Jaartijd van 7 oktober viel op maandag. Op zondagavond, de Joodse dag begint bij zonsondergang, stonden we op het Stadsplein van Amstelveen.

De Joodse en Israëlische gemeenschap kwam er bijeen om te luisteren naar toespraken, muziek en het Jizkor- herinneringsgebed. De volgende dag waren er op diverse plaatsen in het land herdenkingen, in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven bijvoorbeeld werd in sjoel herdacht. Burgemeester Halsema van Amsterdam was bij een herdenking in de LJG. 

In de Obrechtsjoel was maandagavond de officiële herdenking met minister-president Dick Schoof, ministers, parlementariërs en diplomaten van twintig verschillende landen. Op de resterende sjoelbanken was plaats voor nog zo’n driehonderd leden van de Joodse gemeenschap. CJO-voorzitter Chanan Hertzberger hield de gezagsdragers voor niet weg te kijken, maar steun uit te spreken en te bieden aan de Joodse gemeenschap. 

Ambassadeur Modi Ephraim zei dat het nog steeds iedere dag 7 oktober is, al een heel jaar lang. In tegenstelling tot zijn Duitse ambtgenoot en EU-chef Von der Leyen sprak premier Dick Schoof niet. Blijkbaar had Schoof die politieke ruimte niet. Net zoals hij het verzoek van BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas niet had gehonoreerd. Die had gevraagd om de Israelische vlag te hijsen op 7 oktober. Want, zei Van der Plas bij de Algemene Beschouwingen, dit zou een sterk signaal zijn naar de Joodse gemeenschap in dit land. Die heeft onze steun namelijk heel hard nodig. 

Herdenkingen 7 oktober: in de Obrechtsjoel met sprekers Chanan Hertzberger en de kleindochter van gegijzelde Shlomo Mansour (86), foto Ron Eisenmann. Op de Dam; foto’s Ruben Vis en Ron Eisenmann

Onze herdenking

De Brandenburger Tor was door de Berlijnse burgemeester blauw wit verlicht met een geel lint. De Eiffeltoren was op 7 oktober ook blauw-wit. In Nederland? Niks. Het is precies dit wegkijken voor de noden van de Joodse gemeenschap, waar Hertzberger de bewindspersonen op aansprak.

Terug naar het Stadsplein in Amstelveen. Daar kwamen wij bijeen, dat was onze herdenking, voor alle Joden in Amstelveen, Amsterdam en omstreken. CIDI, Dutchtown, Maccabi, Stand with us NL en Israelactie hadden voor ons een bijeenkomst georganiseerd. Om te luisteren, te zingen, te rouwen en te worden bemoedigd vanaf het podium. Door sprekers als Leon de Winter en Rob Oudkerk, landelijke politici als Don Ceder (Christenunie), de senatoren Boris Dittrich (D66) en Annabel Nanninga (JA21), Ulysse Ellian (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) en CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann.

Debacle

Christelijke organisaties hielden verspreid over het land herdenkingen en een herdenking op de Dam in Amsterdam. Om hun herdenking te bereiken moest wie met de trein was gekomen vanuit het Centraal Station zich over het Damrak door een horde anti-Israël demonstranten een weg banen naar de Dam. 

De herinnering aan het debacle van 10 maart bij de opening van het Holocaustmuseum dringt zich op. Toen was het snel erbij gezochte argument dat het geen herdenking was maar de opening van een museum. Dat is niet vol te houden als het om 7 oktober gaat. Het lijkt erop dat de burgemeester van Amsterdam de stelselmatige behoefte heeft om vreedzame herdenkers te confronteren. 

Als Pegida tijdens de Ramadan een varkensvlees barbecue voor een moskee wil houden, mag dat maar wel op twee kilometer afstand. En terecht, overigens.


Parijs, 7 oktober 2024, bron: COLlive

cover: Brandenburger Tor, 7 oktober 2024 bron: Jüdische Allgemeine

Over Ruben Vis 40 Artikelen
Ruben Vis in het dagelijks leven alg. secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, meende in de zomer van 2020 dat het goed zou zijn wanneer het Nederlands taalgebied een platform zou krijgen waar serieuze, beschouwende en opiniërende artikelen op worden gepubliceerd met een Joodse inhoud. Hij trof medestanders en hieruit is De Vrijdagavond ontstaan. Ruben deelt op De Vrijdagavond zijn grote kennis van de Joodse wereld, zijn visie op het Joodse leven en de opbrengst van zijn onderzoekingen naar uiteenlopende, vaak historisch-Joodse, onderwerpen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*