Net een winkel waarin je zelf de aspecten van Joods-zijn uitkiest

Podcaster De Joodse Stad #6

De Nederlands-Joodse identiteit is niet een monoliet, maar eerder een kunstwerk. Iedereen kan iets anders in een kunstwerk zien of zich ermee identificeren. 

De elementen en kleuren zijn als de verschillende aspecten van de Nederlands-Joodse cultuur. Om dit te illustreren gaat Julia van der Krieke in deze aflevering van de podcastserie De Joodse Stad in gesprek met twee Nederlandse Joden die hun Joodse achtergrond op verschillende manieren omarmen. 

Actueel

Tot nu toe dook Julia van der Krieke voornamelijk in het verleden. De Joodse wijken Vlooienburg en Uilenburg werden weer zichtbaar. Dit werd bereikt door het vertellen van anekdotes van historici en onderzoekers of persoonlijke verhalen van Joden die in de stad wonen. De zesde aflevering gaat over een actueel onderwerp: identiteit. 

Hoe hedendaagse Joden in Nederland hun Joodse identiteit ervaren en hoe ze daarmee omgaan kan erg uiteenlopen. Identiteit wordt gevormd door de mensen om je heen, zoals je familie en je vrienden. Echter wordt identiteit wordt ook gevormd door je overtuigingen, het levenspad dat je bewandelt, je politieke achtergrond, of hoe mensen zich tot jou verhouden. 

Orthodox

David Cohen Paraira is een orthodoxe Jood en is lid van de Portugees-Israëlitische gemeente van Amsterdam. Deze Sefardische gemeenschap kent een lange geschiedenis met de stad Amsterdam, want ze trokken al in de zeventiende eeuw naar Vlooienburg en Uilenburg. De familie van David is dan ook met deze geschiedenis verweven. In tegenstelling tot het verleden, is de gemeenschap tegenwoordig niet afgesloten en verwelkomen ze Joden ongeacht of ze Sefardisch of Asjkenazisch zijn. Voor David betekent Joodse identiteit je achtergrond, je familie en voornamelijk religie. Het uitvoeren van de mistwot (de wetten van Tora en Talmoed) staat centraal in zijn leven. Zo legt hij uit hoe dit impact heeft op zijn dagelijks leven in Buitenveldert en Amstelveen.

Vaders familie

Jelle Zijlstra kwam op een andere wijze in aanraking met zijn Joodse identiteit. Via zijn vaders familie leerde hij over zijn achtergrond. Jelle heeft een lange weg bewandeld waarin hij gaandeweg meer leerde over de Joodse cultuur en de religie. Hij heeft gioer gedaan (red.: Joods-worden) bij de Liberaal Joodse gemeente van Amsterdam. Voor hem is de Joodse identiteit net als een winkel waarin je zelf de aspecten van Joods-zijn uitkiest. Eerst was voor Jelle religie het belangrijkste onderdeel van zijn identiteit, maar soms houdt hij zich meer bezig met de Joodse cultuur of de Joodse keuken. Bovendien is hij actief bij de Joodse grassroots vereniging Oy Vey, een Joodse organisatie van activistische aard waarbij iedereen welkom is. 

Al met al, luister naar deze aflevering en leer over de veelzijdigheid en de complexiteit van het bruisende Joodse leven in hedendaags Nederland en hoe Joden op verschillende wijze omgaan met hun identiteit. Het is een waar kunstwerk.

Serie podcasts in De Vrijdagavond over De Joodse stad

Deel 1 Vlooienburg en Uilenburg, luister en het rijke Joodse verleden komt terug
Deel 2 Als je goed luistert, hoor je nog Jiddisj in de steegjes van Mokum
Deel 3 Bestaat Joodse kunst?
Deel 4 Multicultureel Verleden 
Deel 5 Afrikaanse en Surinaamse Joden


Stimuleringsfonds Jonge auteurs

De Vrijdagavond wil studenten en young professionals de kans geven zich verder te ontwikkelen als auteur van Joods-relevante onderwerpen.
U kunt een geoormerkte donatie doen (meldt ’jonge auteurs’ bij ‘opmerkingen’) via de oranje donatieknop bovenaan.

Of maak een bedrag met dit oormerk over op
NL48 INGB0008830812 ten name van de ANBI-erkende Stichting Hallo Joods,
uitgever van De Vrijdagavond.
Uw donatie komt geheel ten goede aan de doelgroep.

Draag bij aan de toekomst van Joods-relevante journalistiek.



cover: Talma Joachimsthal

Over Jan de Vries 8 Artikelen
Jan de Vries (1997) is een Masterstudent Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij colleges volgt van Bart Wallet, Irene Zwiep en Daniëlla Zaidman-Mauer. Hij komt uit een familie met passie voor Joodse genealogie, en is sindskort schrijver en redacteur bij Misjpoge. Zijn interesses gaan uit naar Joodse geschiedenis van Nederland en de Verenigde Staten, talen, Joodse literatuur en cultuur. Vanaf september loopt hij stage bij de Bibliotheca Rosenthaliana.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*