Achtbaan van ideeën en vindingrijkheid

deze week in de vrijdagavond

vrijdag vooraf ILLUSTRATIE MET tafel en kandelaars

Terwijl Nederland zich verbaasde over hoe snel het politieke landschap door elkaar werd geschud, zag Salomon Bouman hoe “Volkomen onverwacht de diplomatieke en militaire kaarten in het Midden-Oosten anders zijn geschud.”

Sneller dan het licht ziet Bouman hoe China erin slaagt de aartsvijanden Saoedi-Arabië en Iran bij elkaar te brengen. Welke consequenties heeft dat voor Netanyahu’s Israel? 

Contact met vluchtelingen

In de serie Joods Verzet van Jeroen Sprenger maken we kennis met Estella Pach, meestal Stella genoemd. Zij werd in 1910 in Amsterdam geboren in het gezin van de diamantbewerker Levie Pach en kostuumnaaister Fijtje Solomons.

In een ontroerend verhaal vertelt haar dochter Manja hoe Stella al vroeg in contact kwam met vluchtelingen uit Duitsland zoals haar vriend Werner Stertzenbach. Beiden worden actief in het verzet, beiden werden opgepakt en naar Westerbork vervoerd. Zij overleefden en direct na de bevrijding wordt hun baby geboren. 

Erna de Levie en haar hele Winschoter gezin werden verraden, naar Auschwitz getransporteerd en vermoord. Erna werd slechts elf jaar. Joram Baruch tekende haar verhaal op en schilderde het enige portret dat van Erna bewaard is gebleven. 

Schoonouders

“Er wordt gebeld aan de voordeur. Mijn schoonouders komen binnen met mazzel tov, mazzeltov! Mijn vader kijkt ze verbaasd aan.” Het is de jonge Ephraïm nog niet gelukt zijn vader op de hoogte te brengen van zijn aanstaande verloving of de ouders van zijn Tamara staan al aan de deur voor een lechajim.

In de parasja van deze week wordt het verschil uitgelegd tussen de week en de maand: “De week werd eenmalig door de Schepper geprogrammeerd, vervolgens zet het zich zelfstandig voort. De maand moet echter elke keer opnieuw worden gecreëerd.” Dat heeft vergaande betekenis, aldus Rav Katzman: “de week staat symbool voor de natuur, voor regelmaat en onveranderlijkheid, terwijl de maand symbool staat voor het nieuwe, het onverwachte, het wonderlijke.” 

Reuzenrad

Dat brengt Shmuel Katzman naar de metafoor van het reuzenrad en de achtbaan. Heeft de reiziger grip op het stuur? En vertrouwen in de vindingrijkheid van de ontwerper? Katzman: “Het leven bestaat uit stijgen en dalen, momenten van beweging en momenten om af te remmen; soms moet men ook een beetje meezwaaien.”

En: “De achtbaan brengt verrassingen met zich mee: een lange uitgerekte bestijging van de helling wordt direct gevolgd met een supersnelle afdaling in wat een bodemloze put lijkt.”

Uw eindredacteur zat in deze achtbaan van ideeën en vindingrijkheid. De Vrijdagavond verveelt nooit.

Weet iedereen dat kopij voor De Vrijdagavond van harte welkom is? Aarzel niet contact op te nemen met een plan, rijp of groen. Of als je een tip hebt over een boek dat absoluut moet worden besproken, een voorstelling of TV-serie die je niet mag missen, of een opinie hebt die moet worden gehoord.

Schrijf, De Vrijdagavond is er voor ons allemaal. 

sjabbat sjalom

Over Bloom 147 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*