Dat zongen de studentes Hetty Voûte en Gisela Söhnlein in Kamp Vught om de moed erin te houden. Op dezelfde schuldige plek schrijft de joodse student David Kooker:
het licht valt in een zonnige genade
over de rode huizen van ons kamp
Hij overleeft de kampen niet.
Mirjam van Dam maakt er samen met collegae muziektheater van dat binnenkort in première gaat. Mirjam zingt de solo’s en schrijft erover in deze krant.
De prof in onze feuilleton raakt verstrikt in een ander kamp, Fort Breendonk bij Mechelen. Niet voor niets want deze plek, zo zegt professor Zelmanovitch “ken ik op mijn duimpje. Ik heb er zelf een paar jaar ‘gelogeerd’.”
Brommer
“Kennen jullie Marcel Loewenberg”? Bleek de cruciale vraag te zijn aan Flip, de held van een ritje op de brommer. Het blijkt een echte Kreidler Florett te zijn uit 1965. Ephraïm vertelt er weer lekker op los, want we beginnen dit verhaal bij de papegaaien.
Bij Man op Terras van Anne Muller is het een bierflesje in het schilderij dat wellicht betekenis heeft.
Meer cultuur deze week. In Turijn ontdekten Karin Bek en Ben Weiss Levi bij toeval een etalage vol Hebreeuwse letters. Inmiddels is het uitgegroeid tot een indrukwekkende werkplaats en galerie in Rome waar Gabriele Levy gedreven zijn kunstwerken maakt. Louter met Hebreeuwse letters, een eerbetoon aan het alefbet. Als uw weg ooit naar Rome leidt, vergeet het Vaticaan, ga naar ALEFBET.
Wraak lost niets op, vindt Salomon Bouman: “Ankie’s twijfels over het nut de Palestijnse moordenaars door de Mossad te laten uitschakelen, inspireerde me deze column te schrijven.”
Vergeving
We gaan richting Rosh Hasjana, het joodse nieuwe jaar, wanneer we ons ontdoen van gemaakte fouten en vergeving vragen. Ook namens anderen die mens, dier of natuur beschadigden.
Rabbijn Albert Ringer stelt dat in onze traditie de schepping en de mensheid één geheel vormen en van elkaars daden afhankelijk zijn. Dat heeft consequenties voor onze verantwoordelijkheid richting natuur en milieu. Ofwel, zoals Ringer schrijft: ‘Het gaat daarbij niet alleen om de vraag of wij twee keer per dag het Sjema zeggen, het gaat erom of wij in ons dagelijks leven verantwoording kunnen afleggen.’
Zwaar, maar waar deze verantwoordelijkheid, en actueel in deze tijd van crisis in de veeteelt / dierindustrie en uitputting van het milieu.
In de parasja Ki Tetsee staan een aantal mitswot die gaan over ‘hoe je als mens omgaat met dieren en de natuur’, aldus Talmoed Tora docente Josefa Meijer. Zij vraagt zich af: ‘De Tora wijst ons erop dat het prima is om dieren voor je te laten werken maar trekt de grens bij misbruik. Dus waar trekken we vandaag de dag die grens?’
Mexicoon
Onze Mexicanjer van de week is Jacques Grishaver. Mexicanjer? Meer dan een canjer, we hebben deze week een echte Mexicoon!
Het lukte Jacques na vijftien lange jaren het magnifieke Nationaal Holocaust Namenmonument te realiseren.
Hoe viert hij de vrijdagavond het liefst? Zo vroeg Mexicanjers auteur Victor Polak. Waarop Grishaver resoluut zegt: “Thuis met het gezin en kleinkinderen, aan de kippensoep, geen alternatief.”
Doen we! Met of zonder kinderen, met of zonder kippensoep. Heb een vredige sjabbat.
Geef als eerste een reactie