Zaaien, zingen en oogsten

deze week in de vrijdagavond

logo Vrijdag vooraf

De blik naar buiten, de wereld in. Dat willen we graag bij De Vrijdagavond. En zie, deze week gaan we de wijde wereld in… 

Van de landbouw-nederzetting de Jodensavanne in de jungle van Suriname waar fotografe Pauline Prior de plannen bekeek om Werelderfgoed te worden, naar de graanvelden in Rehovot en Nablus waar Ilan Roos doorheen ploegt. Aan beide kanten van de ‘groene lijn’ zag hij samen met zijn collega Boris Dittrich hoe nieuwe graansoorten worden gezaaid en getest. 

Dan maken we een uitstapje naar Boro Park de o zo joodse wijk in Brooklyn, New York, waar professor Zelmanovitch aan tafel zit met mevrouw Friedenberg terwijl zijn vriend Leibel naar de Tisch gaat van de Bobover rebbe. 

Terug naar het Midden Oosten waar grote gasvelden zijn ontdekt voor de kust van Israel. Kan deze aardse rijkdom Europa uit de gasnood helpen?

Van de kust terug naar de landbouwgrond in Israel. Over deze velden worden in de Tora wijze woorden gesproken die we deze sjabbat lezen. Na zes jaren zaaien en oogsten zouden ze een vol jaar braak moeten liggen, het sje’mieta-jaar. Onze geleerde drasha-schrijver vraagt zich af of zo’n rust- of sjabbatjaar wel zo effectief is. Voor de velden en als geloofsleer… 

We blijven nog even op de velden. We verwelkomen een nieuwe auteur, de welbekende rabbijn Shmuel Katz. Hij twijfelt niet. Maar zingt. Hoor zijn Shirat Ha’asavim, Lied van de gewassen, gezongen door Avraham Fried.

We blijven nog even in Israel waar donderdag 19 mei Lag be’Omer wordt gevierd in de landbouw-nederzetting op de berghelling Meron. Vorig jaar ging het daar ernstig mis met veel te veel mensen op smalle paadjes. Aviva Pels houdt haar hart vast. Gaat het dit jaar wel goed zonder gedruk en gedrang? Zij vertelt in dit verhaal tevens hoe de bekendste joodse herder Akiva ben Joseef uitgroeide tot een magisch grote geleerde in het jodendom.

Bertien Minco

Een van onze auteurs, en medeoprichter van De Vrijdagavond, werd deze week benoemd op een belangrijke post. Zij schreef over de Groningen synagoge, de plek waar zij opgroeide. Dat verhaal is tot nu toe veruit het meest gelezen artikel van De Vrijdagavond.

Gefeliciteerd Bertien Minco met je benoeming tot directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Als er in dat oord een verhaal opborrelt, denk je dan nog eens aan De Vrijdagavond?

Wat er ook gebeurt, laten we blijven zingen. Bijvoorbeeld Shalom Aleichem

Over Bloom 147 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*