Leviathan kan de oplossing zijn van de Europese energiecrisis

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

De EU vreest voor een rampjaar als Rusland in reactie op de sancties nog deze zomer de gaskraan naar het Europese continent afsluit. Bij zo’n scenario komen de Europeanen de komende winter letterlijk en figuurlijk in de kou te zitten.

Of toch een beetje gaswarmte? Wie had voor het uitbreken van de Russische invasie van Oekraïne kunnen bedenken dat Israel de bibberende Europeanen de helpende hand kan reiken?

Plotseling blijken de voor de kust van Israel gevonden gasvelden een pleister op de Europese wonde te zijn. Voor de betrekkelijk lange kust van Israel zijn de afgelopen jaren negen te exploiteren gasvelden gevonden. De grootste daarvan Leviathan voorziet reeds in de volledige Israelische gasconsumptie en en ook Egypte en Jordanië genieten van het Israelische gas.

Het sprookje wordt waarheid. Naast de Arabische olie-mogendheden, is Israel – een weliswaar bescheiden – speler op de energiemarkt aan het worden. De tot nu toe gevonden gasvelden zouden voldoende gas produceren om Israel tweehonderd jaar van gas te kunnen voorzien. Het zoeken naar nieuwe gasvelden gaat door. Met de huidige bekende voorraden gas staat Israel op de wereldranglijst op de 48ste plaats.

Even geduld

Europa wil en kan daarvan profiteren. Even geduld want zo snel is een onderzeese pijpleiding niet gelegd. De overeenkomst tussen Israel, Cyprus en Griekenland is er wel. In 2020 besloten deze landen met een vooruitziende blik een 1900 kilometer lange pijpleiding aan te leggen die het Israelische gas via Cyprus en Kreta naar Griekenland transporteert. Vandaar zal worden aangesloten op het net naar Italië en andere Europese landen. Als de informatie juist is zal het Israelische gas in 2024 Europe bereiken. Nu is er al een omweg. Israelische gas dat naar Egypte gaat kan liquide worden gemaakt en dan per schip naar Europa worden vervoerd. 

Diplomatieke speelruimte

Door de veranderende geo-politieke situatie is Israël ten aanzien van de Palestijnen in een sterkere positie gekomen. Met Israëlisch gas in de Europese huiskamers is de Israelische diplomatieke speelruimte vergroot. Het kan met meer kracht dan tot nu toe EU-kritiek op de Israelische Palestijnse politiek weerstaan. Het Israelische gas zou een wapen tegen Palestijnse onafhankelijkheid kunnen worden genoemd, ware het niet dat ook de Palestijnse autoriteit op Israelisch gas brandt.

Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*