Netanyahu: kies voor Joods leven

salomon analyseert

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

De politieke en emotionele spanning in Israël stijgt over een tijdelijk bestand met Hamas tegen vrijlating van niet alle gijzelaars. 

De ouders en familieleden van de gijzelaars hebben het niet meer. Ze zijn bang dat Netanyahu weer een kans de gijzelaars naar huis te brengen door zijn vingers laat glippen.

Vertrouwen in de premier hebben ze niet. Hoop ontlenen ze aan de Amerikaanse president Joe Biden die Netanyahu onder zware druk heeft gezet af te zien van een aanval op Rafah, een bestand met Hamas te aanvaarden om een dertigtal gijzelaars in een eerste overeenkomst in het Joodse land het licht te laten zien.

Klem

Netanyahu zit klem tussen zijn twee extremistische zionistische minister Itamar ben Gvir en Bezalel Shomtrich die tegen een deal zijn en minister Gantz (ex-chefstaf) die voor is. 

Beiden van de realiteit verstoken ministers eisen de vernietiging van Hamas in Rafah ook als dat duizenden Palestijnse doden vergt en het protest op Amerikaanse universiteiten ongetwijfeld tot een kookpunt brengt. 

Beiden beweren dat een grote aanval op Rafah waar de laatste bataljons van Hamas in de tunnels zitten automatisch leidt tot de bevrijding van de 130 levende en dode gijzelaars. Dat betekent: voor hen heeft een totale overwinning op Hamas een hogere prioriteit dan het leven van Joden die op 7 oktober door Hamas uit het zuiden van Israël zijn ontvoerd.

Is dat Joodse ethiek, leer je dat uit de Thora of Talmoed? Waar staat dat dan? 

Netanyahu heeft met deze twee religieuze zionistische fanaten een duivels verbond gesloten om uit handen van de justitie te blijven. Beiden dreigen de coalitie met Netanyahu op te blazen als hij het hoofd buigt van Joe Biden en respect voor Joods leven.

Joe Biden pro-Hamas?

Voor beiden is de Amerikaanse president geen echte vriend van Israël, maar iemand die Hamas verkiest boven Israël.

Ik verzin dit niet. Dat zeggen ze.

Beiden menen God op hun hand te hebben zonder enig inzicht en gevoel voor de kwetsbaarheid van Israël en de diaspora.

In het belang van Israël wens ik Netanyahu moed en inzicht een overeenkomst met Hamas, hoe pijnlijk ook, niet de rug toe te keren en duidelijk voor Joods leven te kiezen.


cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 144 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*