Deze catastrofe is voor Israël wat 9/11 was voor Amerika

bijeenkomst 8 oktober

Aline Pennewaard spreekt op 8 okt JCC

Toespraak Aline Pennewaard namens CIDI 8 oktober, Joods Cultureel Centrum, Amsterdam 

Ik kan u zeggen dat het een ruw ontwaken was gisterochtend, toen ik door mijn directeur Naomi Mestrum, die vanwege media verplichtingen helaas niet hier kan zijn vanavond, werd gebeld en hoorde wat er in Israël aan de gang was. 

Israël bijstaan

Ons kantoor is aan het werk gegaan en dat is daarna eigenlijk nog niet gestopt. Via Twitter zijn we druk bezig geweest de wereld te informeren over wat er gaande is. Ik heb beelden gezien die ik liever niet had willen zien – maar we moesten door, want de wereld moet horen wat er gebeurde. Dat was de enige manier waarop we Israël op dat moment konden bijstaan in deze donkere uren van haar bestaan.

We zijn nu 24 uur verder en de totale omvang van de massaslachting is nog niet eens geheel bekend. 

Wel sijpelt er steeds meer naar buiten waaruit inmiddels haarfijn duidelijk wordt dat deze catastrofe voor Israël is wat 9/11 voor Amerika was. 

Ontvoerd naar Gaza

In vol ornaat werd in één klap voor iedereen duidelijk wat bedoeld wordt met ‘from the river to the sea’. 240 jongeren die een dancefestival bezochten in koelen bloede afgeslacht. Demente omaatjes van dik in de tachtig die zijn ontvoerd naar Gaza en trots in open karretjes als trofeeën worden rondgereden. 

Jonge vrouwen die in kelders worden vastgehouden, terwijl je een Arabische stem op het filmpje hoort lispelen over ‘sabaya’ – het Arabische woord voor seksslavin. En niet te vergeten de dode lichamen, waarmee op pickup-trucks wordt rondgescheurd of waar bovenop wordt gedanst, onder luide uitroepen: ‘Allahu akbar’. 

Ware gezicht van Hamas

En telkens weer dat vingertje, wat we inmiddels zo goed kennen uit de filmpjes van IS. Dat is overigens niet het enige dat ons aan IS doet denken. De slachtpartij van gisteren is er wat dat betreft een uit het boekje. Dat is het ware gezicht van Hamas. Dat is waar Israël mee te maken heeft. En dat is waar de wereld denkt dat mee gepraat kan worden.

Deze gitzwarte 7 oktober had het hoogste aantal Joodse slachtoffers op één dag sinds de Holocaust. 

Het was hartverwarmend om te zien dat al snel vele steunbetuigingen binnen stroomden en dat politici de slachting in de scherpste bewoordingen veroordeelden. We hopen dan ook met heel ons hart dat de solidariteit die we nu zien kan worden vastgehouden, ook als we later deze week beelden gaan zien van de Israelische operatie in Gaza. Ik kan u alvast zeggen: die gaan niet fraai zijn. 

Oorlog heeft overal en altijd een lelijk gezicht, dat is een gegeven. 

Rechte lijn van Hamas naar Hezbollah, Syrië, Iran én Rusland

Maar er is voor Israël geen andere keus meer dan een omverwerping van Hamas: dit terreurregime kán simpelweg niet blijven zitten na wat er gisteren allemaal heeft plaatsgevonden. En laten we vooral ook niet vergeten dat er een rechte lijn loopt van Hamas naar Hezbollah, Syrië, Iran én Rusland. Landen en regimes die we nooit en te nimmer ook maar ergens voet aan de grond mogen laten krijgen, als democratie en vrede ons lief is.

CIDI zal in de komende periode in de media blijven strijden voor Israëls recht op veiligheid en zelfverdediging. Wij hopen dat we door duiding en informatie de solidariteit die we nu zien kunnen vasthouden. 

Iraanse Revolutionaire Garde op de Europese terreurlijst

Er is veel onwetendheid en desinformatie: we hopen dan ook dat ons netwerk van journalisten zal durven vertrouwen op onze kennis, ervaring en expertise. Ook in de politiek blijven wij ons inzetten. Aanstaande dinsdag hebben wij een vergadering belegd op ons kantoor voor de buitenlandcommissie van de Tweede Kamer. We hopen dat na deze gebeurtenissen het belang is doorgedrongen om nu eindelijk eens haast te maken met het plaatsen van de Iraanse Revolutionaire Garde op de Europese terreurlijst.

Israël zal weer opveren

Het is goed dat Israël is verenigd in deze verschrikkelijke crisis. Ons hart en onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en de geliefden van de doden, gewonden en vermisten. Het is hartverscheurend wat zij meemaken. Maar ondanks al het verlies en het verdriet zullen Israëls vijanden niet slagen in hun missie: Israël zal weer opveren, terugkomen en rechtop blijven staan – want er is geen ander Joods land. Am Yisrael chai, voor altijd. Laten we dat in deze donkere dagen vooral niet vergeten.


cover: Aline Pennewaard spreekt op 8 oktober 2023 in het Joods Cultureel Centrum, Amsterdam

Over Aline Pennewaard 1 Artikel
Aline Pennewaard (Woerden, 8 augustus 1978) is een Nederlandse historica en schrijfster. Medewerkster CIDI. Publicaties onder andere: De Treinreis. De miraculeuze ontsnapping van Hongaars-Nederlandse Joden tijdens de bezetting, met Willy Lindwer (boek bij de gelijknamige documentaire) - Amsterdam, 2018. Van kleermaker tot kapo. De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling - Amsterdam, 2018. Bernie's oorlog. Dagboek van een Joodse boerenknecht, 1942-1945, met Willy Lindwer - Amsterdam, 2020. Rebellie van de Hoop. Het Solidariteitscomité voor de Joden in de Sovjet-Unie, 1970-1990. Bergen, 2023.

3 Comments

  1. De klap dreunt na, ik sta ermee op en ga ermee naar bed. G-d zij dank zijn mijn vrienden en familie veilig.. dit keer. Nir Am, de kibboets waar ik in 1978 wekenlang vrijwilliger was, is de dans ontsprongen, de terroristen zijn er niet binnen gekomen, wederom G-d zij dank! Israël staat verenigd, maar buiten Israël hoor ik tot mijn schrik geëmigreerde Israëli’s zeggen dat dit de schuld is van Israël, hoor ik van een vrouw in Toronto, dochter van overlevenden van de Shoah, zoals ik er ook een ben, dat het Israëls schuld is, dat Israël moet worden vernietigd… Hier in Nederland hoor ik soortgelijke opmerkingen, het is allemaal de schuld van Israël. Ik huiver, het was immers ook de schuld van de Joden dat er concentratiekampen kwamen, dat zes miljoen werden vermoord… Opgelucht realiseer ik me dat ik op de drempel sta van de dood, dat ik niet verder hoef, dat ik geen tweede Shoah zal zien… Am Yisrael Chai!

    • U ontvangt de Nieuwsbrief iedere vrijdagochtend met daarin de artikelen in De Vrijdagavond van die week als u het formulier op de homepage invult dat heet: Blijf op de hoogte. Dit abonnement is gratis – donaties graag via de knop Doneren in de bovenste tab-lijst. Namens bestuur en redactie veel dank!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*