“Er zit een diepere emotionele laag ingebouwd in het zeer rationele systeem van Talmoedische rechtspraak”, citeert Robbert Baruch een geleerde in zijn artikel Hoop.
Deze hoop betreft niet alleen de besproken casus in de Bavli, ook het grote ongeluk dat zijn gezin deze week trof. Zijn dochter Rebecca (24) ligt met ernstige hersenletsel in het ziekenhuis veroorzaakt door een infectie die van het ene op het andere moment toesloeg. Naaste familie en vrienden waken aan haar bed, de artsen in Tel Aviv gaan tot het uiterste om haar te redden. De Vrijdagavondfamilie is bij hen, bij onze hoofdredacteur, in onze gebeden, in hoop en in vrees. Rebecca kijkt ons aan in Hoop, naast een schilderij van de jonge Marc Chagall van een studerende rabbijn.
Het leven gaat door. Ook met vrees in het hart.
Drie jaar De Vrijdagavond
Deze week vieren we dat drie jaar geleden het eerste artikel verscheen in De Vrijdagavond. Een project geboren in het coronajaar 2020 omdat wij – een groepje eigenzinnige denkers – een joodse krant misten die midden in de samenleving staat.
We zijn nu 155 weken verder, met inmiddels een volwaardig online magazine waarin we zojuist artikel nummer 1219 plaatsen. Dat gaat over architect Michel de Klerk aan wie nu een overzichtstentoonstelling is gewijd in een van zijn prachtgebouwen Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Oprichter van museum Het Schip Alice Roegholt schreef een drieluik speciaal voor De Vrijdagavond over deze joodse architect. Deze week belicht ze de creatieve sfeer in Amsterdam van begin vorige eeuw.
Behalve Roegholt hebben we nog een museumkenner in huis: Paul Ariese, specialist in hoe joodse musea het joods-zijn en het jodendom tonen. Deze keer toog hij naar het Volkenkunde Museum in Leipzig dat zich over precies deze vragen boog: laten joodse musea wereldwijd een etnografisch curiosum zien of bootsen zij het religieuze leven na (Ariese kwam ze al tegen: hele sjoels herbouwd in een museum). Of slaagt men erin het brede spectrum van joods-zijn te verbeelden? Lees het in Wat maakt een joods museum anders dan andere musea?
Verhalenverteller Ephraim Goldstoff roept herinneringen op aan zijn geanimeerde ontmoeting met de grootste Duitse voetballer aller tijden die deze week op 78-jarige leeftijd overleed, Der Kaiser.
Drie maanden na de pogrom van 7 oktober vertelt Mirjam van Rijnen in een aangrijpend verhaal hoe het haar gezin, overlevenden van de moordzuchtige Hamas-aanval op kibboets Nahal Oz, vergaat nu ze geen thuis meer hebben om naar terug te keren. Lees het in Na de pogrom, vakantie, verjaardag en nachtmerries.
De vreselijke, verwoestende oorlog tegen Hamas houdt ons dag en nacht bezig. Deze week worden in twee artikelen de mogelijkheden besproken voor een ‘tweestatenoplossing’ als de wapens gaan liggen. Ron van der Wieken, sinds augustus een van onze vaste columnisten, onderzoekt pro’s en cons in Twee staten.
Salomon Bouman, onze vaste Midden-Oosten commentator, schrijft in zijn 122ste artikel voor De Vrijdagavond (kolhakoved Monnie!) of de Verenigde Staten een internationale vredesregeling bekokstoven samen met de Saoedi’s om zo een groter front te vormen tegen Iran en haar proxy’s die Israël dagelijks bestoken met raketten.
Jair Eisenmann laat in zijn wekelijkse ‘Lichtpuntjes’ zien dat alle stress in zijn nieuwe vaderland ook kan leiden tot onverwachte vormen van loyaliteit en plichtsgevoel. In ‘Senioren gaan weer de schoolbanken in, trekken het politie-uniform aan en zijn weer werkzaam in ziekenhuizen’ geeft hij zo’n sterk staaltje Israëlische eenheid.
De oorlog heeft de angstige bijwerking van toenemend antisemitisme in eigen land. Bij Rob Oudkerk kwamen de trauma’s van zijn ouders bovendrijven. Hij nam een filmploeg in de hand en ging op zoek naar wat dit aloude antisemitisme nu doet met mensen overal in het land. In twee delen wordt zijn zoektocht uitgezonden op NPO2, beginnend deze zondag 14 januari. Oudkerk vertelt er zelf over in Was ik het jongetje dat alles goed moest maken?
De parasja van de week wordt besproken door een nieuwe auteur Yotam Bar-Ephraim. Hij laat in Joodse leiders zijn nooit perfect zien dat vanaf Mosjé joodse leiders duidelijk verschilden van het goddelijke, zij waren geen goden en zeker niet perfect en wisten dat zelf heel goed.
Yotam is auteur nummer 176 die we konden inschrijven. Dat betekent dat we elke week tenminste één en regelmatig twee nieuwe auteurs inschrijven. Een ongekend en zeker onverwacht succes voor deze krant die nu haar vierde jaar ingaat.
Dank Team De Vrijdagavond, met name in een week waar een van ons zo’n vreselijk lot treft merk ik dat we een echt team zijn: medewerkers, auteurs, vrienden dichtbij en wat verderaf, De Vrijdagavond is een echte community. In tijden van vrees, in tijden van hoop.
sjabbat sjalom
Geef als eerste een reactie