Studentenprotesten leiden tot verdere radicalisering in Israël 

salomon analyseert

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick

Wat is er nog  ‘Koninklijk’ aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag?

Onder druk van de studenten heeft het bestuur van dit belangrijke kunstinstituut besloten de banden te verbreken met Bezalel, de Israelische kunstacademie in Jeruzalem. Een bizarre vorm van protest tegen de Israelische oorlog in Gaza tegen Hamas want studenten aan Bezalel zijn voor vrede en voor verzoening met de Palestijnen.

Dit anti-Israël, antizionistische, anti-Joodse protest slaat de plank volledig mis. 

Het is een goal in eigen doel want het zorgt voor verdere radicalisering.

Als de studenten in Amsterdam, Utrecht en elders in Nederland en de wereld zich verbeelden dat hun legale en illegale vormen van protest de Palestijnse vrijheid nabij brengen, slaan ze de plank mis. 

De invloed ervan op Israël is verdere radicalisering. Nog groter wantrouwen voor de buitenwereld. De lugubere schimmen van de Holocaust duiken op. Begrip voor Hamas? Die moordenaars op 7 oktober? 

poster Bezalel grad show 2023
Tweetalige poster Graduation show 2023, Bezalel Academie

Herinneren aan 7 oktober

Het zou verstandiger en rechtvaardiger zijn als de protesterende studenten in hun woede over Israëls militaire excessen in Gaza ook herinneren aan 7 oktober. Op 10 oktober was ik in Israël. Israeli’s die ik goed ken waren uitzinnig van woede. Zoals een van hen me zei: “We zullen Gaza moeten vernietigen. Het moet voor onze veiligheid opdat zo’n pogrom op Israelische bodem zich nooit meer kan voordoen.”

Dat is het axioma van het zionisme. Het wereldwijde studentenprotest negeert dit aspect van de oorlog en vervalt in antizionisme en/of Jodenhaat. En weer voelen veel Joden zich niet veilig.

Amerikaanse burgers

Kwamen Amerikaanse burgers in gevaar toen ze in Amsterdam liepen terwijl hun leger in Vietnam gruwelijke misdaden beging? Nee toch. Als het om Israëls excessieve oorlogshandelingen in Gaza gaat, wordt er gemeten met twee maten. 

Israëli’s en Joden in de diaspora worden door het studentenprotest over een kam geschoren: oorlogsmisdadigers! 

Achter de verontwaardiging over het verschrikkelijke lot Palestijnse burgers in Gaza gaat echt een schijnheilig antisemitisme schuil. Een oeroud sluimerend instinct door de Gaza-oorlog opvallend snel ontwaakt.

Ik zie het, ik hoor het, ik weet het.


cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 166 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*