Ik ben ervan overtuigd dat premier Benjamin Netanyahu de gijzelaars in de tunnels van Gaza heeft geofferd voor zoals hij het zelf definieerde ‘een totale zege op Hamas, ‘nitsachon moeglat.’
Uit beschikbare informatie blijkt dat Netanyahu onderhandelingen over een uitwisseling van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen heeft gesaboteerd. In een soort van verstandsverbijstering hield en houdt hij vast aan het idee dat totale vernietiging van Hamas in het zuiden van Gaza ook samengaat met het bevrijden van de gijzelaars. Dat zal in ieder geval niet levend zijn.
Ook de Amerikaanse president Joe Biden is tot die conclusie gekomen. Voor deze Amerikaan is het leven van de gijzelaars heilig. Om hen te beschermen tegen de militaire overmacht van Israël trok hij een Rode Lijn: val Rafah niet binnen.
Netanyahu heeft niet goed naar hem geluisterd of de Amerikaanse president niet willen begrijpen. Of dacht en denkt hij dat Joe Biden het Amerikaanse presidentschap in november verliest als hij Israël onder zware druk zet? Heeft Netanyahu nu al zijn kaarten op Donald Trump gezet?
Veiligheidsrisico
Joe Biden heeft Netanyahu na openlijke en diplomatieke waarschuwingen afgetroefd. ‘Geen wapens als je Rafah binnenvalt.’ Geen zware bommen dus om Hamas uit de tunnels te bombarderen. Geen bommen die weer veel Palestijnse leven zullen kosten. Het moet Netanyahu wel duizelen dat Joe Biden vasthoudt aan zijn Rode Lijn en de weg naar een ‘totale zege’ verspert.
President Biden luistert ook naar steeds luidere stemmen in zijn Democratische partij die tegen onbeperkte militaire steun aan Israël zijn. Zijn besluit is een duidelijke aanwijzing dat Israëls positie in de VS onder druk komt. Een veiligheidsrisico dus.
Zal Netanyahu Biden negeren en toch Rafah binnenvallen? Twee van zijn extremistische ministers Smotrich en Ben Gvir hebben donderdag (red.: 9 mei) laten weten dat Israël juist vanwege Bidens kritiek en het stoppen van wapenleveringen de oorlog tot de totale zege moet doorzetten. Voor deze extremisten is Biden een vijand van Israël en vriend van Hamas.
Akelig isolement
In zijn ideologische anti-Palestijnse emotie verliest Netanyahu zijn kijk op de realiteit. Hij heeft niet in de gaten dat zijn politiek of afwezigheid daarvan Israël in een akelig isolement manoeuvreert.
Is er nog hoop? Ja, als Netanyahu instemt met een bestand en uitwisseling van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen.
Dat gepriegel over aantallen moet stoppen. Netanyahu moet in het belang van Israël en mensenlevens begrijpen dat een bestand met een bijna onthoofd Hamas en kapotte Gazastrook geen bedreiging is voor het voortbestaan van Israël.
Zelfopofferende moed
Netanyahu moet ter wille van vele Israëli’s en de grote diaspora inzien dat een totale zege op Hamas niet en nooit haalbaar is. Als hij dat doorheeft, overwint hij zichzelf. Zit dat er in? Ik heb mijn twijfels of Netanyahu deze zelfopofferende moed heeft.
cover collage: Bloom
Geef als eerste een reactie