The Beauty Queen of Jerusalem

nieuw op netflix

Deze Israelische serie gaat over vier generaties Sefardim tegen de achtergrond van de turbulente geschiedenis van de stad Jeruzalem. De serie speelt van 1917 tot 1949. We beleven het einde van het Ottomaanse Rijk, de periode van het Britse mandaatgebied en de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948.

Ottomaanse Rijk in de zeventiende eeuw

De serie begint in de laatste jaren van het Ottomaanse Rijk. Dit gigantische rijk bestond tussen 1299 tot 1922 met op haar hoogtepunt territorium in Noord-Afrika, Azië, Europa (Balkan en Griekenland) en in het Midden Oosten onder meer het land Israel.

Tienduizenden Europese joden vonden in dit rijk een veilig heenkomen tijdens de Middeleeuwse pogroms. Spaanse en Portugeze joden stroomden toe na de verjaging van het Iberisch schiereiland eind vijftiende eeuw. Hun nakomelingen staan centraal in deze veelgeprezen serie.

de cast van The Queen of Jerusalem met onder meer Michael Aloni, Gabriel Ermoza, Irit Kaplan en Merkada Ermoza

De serie is gebaseerd op de roman van Sarit Yishai-Levi onder dezelfde naam, voor het eerst in 2013 gepubliceerd.

De serie gaat over een welgestelde familie in Jeruzalem. Gabriel is verliefd op een ander, maar wordt gedwongen te trouwen met Rosa omdat zij uit een voorname Sefardische familie komt.

Rosa is niet gelukkig in haar huwelijk met Gabriel, maar het stel krijgt wel twee dochters, onder wie Luna, die, naar het zich laat aanzien, een belangrijke rol krijgt toebedeeld.

Zonder enige verwachting bracht Netflix deze serie uit 2021 op de buis, maar het werd al in de eerste week (7 tot 14 februari) zo vaak bekeken, dat The Beauty Queen of Jerusalem gelijk in de Netflix top 10 kwam van meest bekeken series.

Kijk en geniet alvast van de trailer:

trailer The Beauty Queen of Jerusalem

cover: screenshot uit trailer The Beauty Queen of Jerusalem

Over Bloom 116 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*