Mijn Facebookaccount was gehackt. Ik dacht dat gaat vanzelf weer over. Ik kreeg verschillende telefoontjes met duistere netnummers die ik niet opnam.
De volgende dag was mijn FB-account nog steeds dood. Ik besloot te gaan googelen wat ik moest gaan ondernemen om het account weer op gang te krijgen. Ik moest dat via een ander apparaat doen en deed dat via mijn computer. Het ging redelijk eenvoudig en met een paar sms-codes was het snel opgelost.
’s Avonds kreeg ik toch weer wat gekke telefoontjes die ik wederom niet beantwoordde.
Rond 21.00 uur ging mijn telefoon met een voor mijn onbekend nummer met een Engels netnummer. Ik dacht dat kan geen kwaad. Voorzichtig accepteerde ik het gesprek. Is this mister Ephraim Goldstoff, vroeg de stem. The only man who could help us to open the gate of Zeeburg, The Beth Hachajiem?
Met wie spreek ik? Met Simon. Ik heb uw nummer gekregen en u kunt ons helpen om het graf te kunnen bezoeken van Rav Chaim Breit z”l.
Meneer het is 21.00 uur. Het is bijna donker.
Ik sta hier met een Rebbe uit New York, die wil Tehilim zeggen bij het graf van de Rav.
Het kost me een half uur om naar Zeeburg te komen, dan is het pikdonker. De paden zijn niet te zien. De bodem zit vol met gaten, het is gevaarlijk. Ik kan die verantwoording niet nemen.
Oh, oh, ik begrijp het, maar de Rebbe heeft vandaag al verschillende begraafplaatsen bezocht en het Joods Museum.
Ik vraag, waar zijn jullie nu? We staan aan de poort van Zeeburg.
Ik zeg, laat me met de Rebbe spreken. Ik sprak Jiddisj met de Rebbe. Hij wist mij te overtuigen naar buiten te komen. Okay, ik spring in mijn auto en ben in een half uur bij jullie.
Twintig minuten later doe ik het licht aan van een lantaarn die ik had meegenomen en maak het hek open. Voorzichtig lopen we gedrieën naar het graf van de beroemde Rebbe Breit dat ik in het donker wist te vinden.
Nieuwe Kerstraat
Rav Chaim Breit z”l overleed in 1884 op 58-jarige leeftijd in de Nieuwe Kerstraat in Amsterdam. Hij was waarschijnlijk naar Amsterdam gekomen op doorreis uit Galicië, Polen op de vlucht voor de pogroms van 1881.
Op de tweede dag Rosj Hasjana overleed hij en werd nog op dezelfde dag begraven op Zeeburg. Ik vertelde de Rebbe in het kort de geschiedenis van Zeeburg. Ik was blij mijn Jiddisj weer een beetje op te kunnen krikken.
Met mijn komst naar de begraafplaats heb ik de Rebbe een grote Mitswe gedaan. Hij was me zeer dankbaar en hij gaf me een brooche, een zegen, en drukte me bij ons afscheid een biljet in mijn handen voor het onderhoud van Zeeburg.
Goed gevoel
Hij vertrok dezelfde avond nog naar Hamburg voor een ander bezoek en ik vertrok met een goed gevoel vertrok ik een half uur later naar huis.
cover: de auteur en de rebbe uit New York, overige foto’s door auteur
Wat geweldig om te zien dat Zeeburg nog altijd een “Huis van de Levenden” is!