Foto’s met nesjomme

deze week in de vrijdagavond

beeldmerk Vrijdag Vooraf met kaarsen op kleine tafel

Bettiena Drukker schildert, zo schrijft Yvonne Twisk, de verhalen die verleden, rauwe geschiedenis en verbeelding tot leven brengen. 

Ze schildert met fotografische middelen, soms over een verleden dat nooit helemaal is voltooid. Zoals in Het Jongetje Eli. In zwart wit foto’s brengt Drukker ons terug naar de eeuwwisseling rond 1900, naar de straatarme jodenbuurt in Amsterdam. Hier zien we de kleine Eli, gebaseerd op het leven van de grootvader van Bettiena Drukker.

Naast ‘koosjere’ content voor iedereen (en daarmee bedoelen we alles wat joods relevant is uit heden en verleden) willen we uitblinken in beeld hier bij De Vrijdagavond. Beeld vertelt soms meer dan woorden kunnen zeggen. En laat dat nu precies de doelstelling zijn van de vooroorlogse geïllustreerde bladen. Frits Slicht laat zien dat De Joodsche Prins uit 1912/1913 met de beste fotografen uit die pionierstijd van de fotografie een joods blad wilde maken. Het lukt, een jaartje, niet langer. Maar toch, het blad stond vol met nieuws, feuilletons en foto’s met nesjomme. 

Anne Muller schildert met acrylverf. Deze keer over een terugkerende droom met een eng vliegtuig. Gelukkig was daar Mientje met haar fietsje als reddende engel.

De auteur van onze wekelijkse feuilleton, professor Zelig Zelmanovitch, laat zich deze week verontschuldigen. Een wortelkanaalbehandeling bezorgde hem slapeloze nachten en nu is rabbijn Van de Kamp uitgeput. We wensen hem vanaf deze plek een refua shlema (spoedig herstel).

In de parasja van deze week wordt een opmerkelijk actueel onderwerp besproken. In de Torah ging een tiende van de oogst naar de armen. “Een soort belastingsysteem zou je kunnen zeggen…”, aldus Talmoedist Leo Mock in zijn beschouwing over Ki Tawo.

“Ja, zegt mama trots, mijn man is op zakenreis.” Maar was het wel zo zakelijk die reis? En waar sliep papa toen? Vijftig jaar later komt de aap uit de mouw in weer een mooie Ephraïm vertelt.

Eric Ottenheijm voelt zich als  “een antropoloog in een grensgebied van moderniteit en de pogingen daaraan te ontsnappen” als zijn hotel in een ultra orthodoxe wijk van Jeruzalem blijkt te liggen. 

Ottenheijm verwelkomen we als 97ste auteur van De Vrijdagavond. Hij is een bekende wetenschapper van het vroegste jodendom, toen christenen en joden nog door elkaar heen liepen, om het wat al te kort door de bocht te zeggen. De Vrijdagavond is verheugd Ottenheijms vlot geschreven reisverslag te publiceren, want in deze krant lopen we ook allemaal een beetje door elkaar…

Ottenheijm ziet in die charedische wijk: “Volgens hun borden is het ‘ware leven’ alleen mogelijk ‘zonder Internet en films.'”

Kan zijn, maar het lezen van De Vrijdagavond (even printen van te voren) kan de sjabbat verlichten. Voor vroom en vrij.

sjabbat sjalom

Over Bloom 89 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, street-art en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*