Segers komt met wet effectieve bestrijding antisemitisme

conferentie na de oorlog

vrouw in groene jurk spreekt conferentie toe

“Maarten Luther schreef een gruwelboek over joden”, aldus Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. “En ik”, zo vervolgde hij “ben naar hem vernoemd”. Zijn tweede naam is Maarten. Gekozen door zijn orthodox christelijke ouders om hun held, de grondlegger van de reformatie, te eren. 

Segers is van 1969 en is net als zijn ouders van streng christelijke huize. Hij vertelt in een persoonlijk verhaal op de conferentie van Na de Oorlog dat hij zich op een zeker moment realiseerde meer jaren te hebben geleefd dan er waren tussen het einde van de oorlog en zijn geboorte. De oorlog lijkt, zo concludeerde hij, steeds dichterbij te komen hoe verder weg zij is in de tijd.

Segers sprak woensdag 31 augustus op een conferentie in Amsterdam voor educatieve gastsprekers over antisemitisme en de oorlog.

Het bewustzijn van de schaduwzijde van het gedachtengoed van de Maarten waar hij naar is vernoemd, vervult hem nu met schaamte. Het is een van zijn drijfveren om zich in te zetten voor de bestrijding van jodenhaat.

links Eddo Verdoner ((Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding), rechts Gert-Jan Segers. Conferentie Na de oorlog, 31 /08 / 2022

Belangrijk nieuws bracht Segers toen hij vertelde dat zijn initiatiefnota “Effectievere aanpak van antisemitisme” uit 2019 nu wordt uitgewerkt tot initiatiefwet. Hij doet dit met zijn collega Kamerlid Ulysse Ellian van de VVD. “Andere vormen van discriminatie zijn ook heel erg”, zo zei Segers, “maar als we alles benoemen dreigt vervaging en doet niemand meer iets.” Hij heeft er vertrouwen in dat deze wet Kamerbreed wordt ondersteund en in het komende parlementaire jaar wordt aangenomen. 

preventie en educatie

Naast een beleidskader voor de wettelijke bestrijding van antisemitisme staat preventie bovenaan in de initiatiefnota. Preventie vindt, zo stelt Segers, plaats op twee fronten. Ten eerste in het vergroten van kennis over het joodse erfgoed en de joodse cultuur. En over de bijdrage van de joodse gemeenschap aan Nederland. Want kennis is onontbeerlijk voor begrip. De tweede poot van preventie van antisemitisme is educatie. Zowel in het primair als in het voortgezet onderwijs zullen leerlingen kennis moeten kunnen nemen van de fases waarin een genocide zoals de Shoah zich razendsnel kan ontwikkelen. Ook in een goed georganiseerde maatschappij als het Nederland van de vorige eeuw. Hoe het toch kon dat er ruim honderdduizend mensen werden gedeporteerd uit Nederland om nooit meer terug te keren.

Kennis overgebracht door mensen die uit eerste hand de verhalen kennen, zo zei Segers, werkt sterk door. Deze mensen weten hoe zo’n genocide doorwerkt in hun persoonlijke leven en sporen nalaat in de hele maatschappij.

Na de Oorlog ontstond zes jaar geleden toen initiatiefnemer Deborah Lens zag dat de overlevenden nauwelijks meer in staat waren gastlessen te verzorgen. Nu traint de organisatie Na de Oorlog mensen van de tweede en derde generatie om die rol op zich te nemen. Het snel groeiende initiatief toert nu met 42 gastsprekers langs scholen in het hele land. Segers benadrukte dat deze gastspreker instelling dermate belangrijk is in de kennisoverdracht dat Na de Oorlog met name wordt genoemd in de initiatiefwet ‘Effectieve bestrijding antisemitisme’.


cover: Annemiek Gringold van het Nationaal Holocaust Museum i.o. op de conferentie van Na de Oorlog van 31 augustus 2022 in het gebouw van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam

foto’s Bloom

Over Bloom 149 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

2 Comments

  1. Bloom, wat fijn om een ‘live’ verslag over deze bijeenkomst te lezen. En weer een mooie inleiding voor De Vrijdagavond!

  2. “Er wonen maar zo weinig joden in Nederland, het is zo’n kleine minderheid, dat als we die niet kunnen beschermen tegen antisemitisme, is dat het einde van onze rechtsstaat”. Dat zei Segers ook en dat maakte indruk op mij.
    Het was een heel leerzame bijeenkomst en de Stichting na de Oorlog is heel goed bezig. Dank je wel voor je verslag.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*