Het Geluid Vaart, stemmen en geluiden van Terschelling en Curaçao

podcast

tekening van twee mensen liggend op strand

Deze week op Oerol en in De Vrijdagavond

Het Geluid Vaart is een ongebruikelijke podcast. Iedere aflevering brengt de luisteraar één uur lang naar een bijzondere plek. Daar kun je je kunt laten onderdompelen in een geluidsbad. Luister bijvoorbeeld naar de branding, bomen, palmen, een windmolen en een ijskast op Terschelling of Curaçao.

In 2020 ging Oerol opeens niet door op Terschelling. Veel mensen hadden zich verheugd om naar het eiland te komen voor het festival, maar dat kon niet. Gedurende de week dat Oerol alleen digitaal doorging, zijn wij met onze microfoons het eiland afgestruind, op zoek naar bijzondere en vaak ook meditatieve geluiden. Ook in 2021 kon Oerol alleen digitaal doorgaan. We zijn toen weer gevraagd door curator Marin de Boer, nu om een tweede serie opnames te maken. Op ons verlanglijstje stonden nog een paar plekken, dus dat kwam goed uit.

De opnames worden ingeleid door mensen die vertellen hoe de opname voor hen klonk en wat het betekende. Zo kunnen luisteraars een beter beeld krijgen van wat ze mee zouden maken. In 2021 maakten we ook opnames op Curaçao. Onze inleiders hebben allemaal een band met Curacao, waardoor ze het eilandgevoel echt van binnenuit kunnen uitdrukken. 

Deze week is Het Geluid Vaart alom tegenwoordig op het Oerol festival, Terschelling met Eiland in je zak.

podcast maken op Curaçao door PolakVan Bekkum

Dit jaar staan er vijf nieuwe opnames en een nul-aflevering online. De opnames duren allemaal één uur. In de nul-aflevering vertellen we meer over dit project en verkennen we Terschelling en voeren we een gesprekken over hoe het was om op Curaçao te werken en deze podcast te maken. Juist omdat iedereen nu weer naar Oerol op Terschelling kan komen, was het bijzonder om een ander eiland te kunnen laten horen. Het motto van onze podcast is dan ook: altijd een eiland in je zak.

Doe je ogen dicht

Zet je koptelefoon op

En luister…

Dit is het geluid van Terschelling

nul-aflevering, intro Terschelling en Curaçao, podcast PolakVanBekkum
het geluid van de Tirzo Martha school, Curaçao

Credits Het Geluid Vaart: PolakVanBekkum 2020-2022 Marin de Boer, Oerol
Selwyn de Wind, advies
Maartje Willems en Inge ter Schure, audiocollectief Luid&Duidelijk
Arno Peeters, audiotechniek
Nathifa Martina, Palabricks, correctie Papiamentu:
En:
Instituto Buena Bista – Tirzo Martha en David Bade; Skol pa Desaroyo Integral Tirzo Martha- Vallery Zimmerman, Jeushelin Isenia-Belefanti; Dienst Openbare Scholen Curaçao – Rensley Wanga; Hofi Francisco – Maria en Francisco
VriendenLoterij Fonds

cover: logo Het Geluid Vaart, PolakVan Bekkum

Over Esther en Ivar PolakVanBekkum 1 Artikel
Esther Polak en Ivar van Bekkum werken samen als kunstenaars-duo onder de naam PolakVanBekkum. Ons werk richt zich op landschap en mobiliteit. Wij zijn geïnspireerd door de kunstgeschiedenis van het Nederlandse landschap. We omarmen nieuwe technologieën en geven op een andere manier uitdrukking aan ervaringen met dit landschap. Dat kunnen ervaringen zijn van mensen, objecten of zelfs zonnestralen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*