Tsedaka in de praktijk

koken voor daklozen

muur bij het Stoelenproject

‘Het Stoelenproject’ staat er boven de deur van een ruimte die doet denken aan een vergrote bouwkeet onder de parkeergarage aan de Marnixstraat in Amsterdam. Hier worden al meer dan dertig jaar tussen half september en half mei ’s nachts daklozen opgevangen. De opvang wordt gerund door vrijwilligers, die er dag en nacht zijn voor gezelschap, schoonmaak en bewaking.

Op woensdagmiddag 1 december zeulen een aantal mensen betrokken bij Cohen&Co, een niet-georganiseerde groep joden van diverse pluimage die hun betrokkenheid bij de samenleving willen tonen, hun zware boodschappentassen naar binnen. Buiten is het noodweer, met slagregen en windstoten. Echt een dag voor Tsedaka in de praktijk. Tsedaka is een wezenlijk onderdeel van het jodendom, dat ons allen oproept om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en iets te doen voor mensen die het minder goed getroffen hebben. In mijn joodse opvoeding speelde dit een belangrijke rol, misschien wel bepaald door mijn gender. Mijn moeder leerde het weer van haar moeder.

kookploeg van Cohen&Co van links naar rechts: Bertien, Ralph, Sarah en Françoise

Al meer dan tien jaar is Henny Heijmans de drijvende kracht achter het project Koken in een andere keuken. Iedere dag koken vrijwilligers voor de groep van zo’n vijftig daklozen bij het Stoelenproject. De vrijwilligers zijn goed voor 10.000 maaltijden per jaar. Daklozen kunnen dagelijks terecht in de ruimte onder de parkeergarage vanaf 17.00 uur. Ze krijgen een maaltijd en vanaf 22.00 uur ook een matras om er de nacht te kunnen doorbrengen. De vijftig plekken worden verdeeld. Elke dakloze kan er maximaal twee keer per week verblijven. De kookgroepen zijn ook van heel diverse pluimage. Het kunnen families zijn of vriendengroepen, bedrijven met een teamuitje of restaurants met overschot. De groepen financieren en verzinnen de maaltijden zelf. De website staat vol met tips en goede recepten.

Met Cohen&Co deden we een kleine crowdfunding en na een korte researchperiode kozen we voor een verantwoorde en lekkere vegetarische maaltijd, een goed gevulde curry met bloemkool, zoete aardappel, kikkererwten en linzen, zeer smakelijk én voedzaam. Als toetje maakten we een apple crumble met slagroom, lekker winters met noten en kaneel.

In het Jodendom gaat het over het ‘doen’ en met elke appel die je schilt en gemberwortel die je heel fijnsnijdt voel je het tot in je vezels. Met liefde en aandacht een maaltijd maken voor mensen die niets hebben, is eigenlijk jezelf een groot cadeau geven.

Om half zes ‘middags waren we klaar na een gezellige middag hakken, snijden en bakken en schuifelden we door de ruimte naar buiten, waar het inmiddels droog en donker was geworden. De aanwezige heren gaven ons een applausje, wat natuurlijk helemaal niet nodig was, maar oh.. zo lief. Mijn Chanoeka kan niet meer stuk. Wil jij ook koken in een andere keuken? Er zijn in deze coronaperiode nog wel wat kookgroepen nodig. Meld je dan aan via de website of laat hieronder een reactie achter.


cover: tekst op muur van het Stoelenproject, Marnixstraat, Amsterdam. Foto: Bloom

Over Bertien Minco 11 Artikelen
Bertien Minco (Groningen, 1963) is schrijver, podcastmaker, strategisch adviseur en bestuurder in de cultuursector. Ze is voorzitter van de Raad van Toezicht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bertien vindt haar inspiratie vaak dichtbij, in de eigen Groningse, Amsterdamse joodse en veel verzwegen familiegeschiedenis.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*