Structuur in ons dagelijks bestaan

Acharee Mot

beeldmerk Parasja

Toen ik parasja Acharee Mot las, voelde het als een lange opsomming van leefregels en wetten. 

Er worden diverse leefregels beschreven zoals het verbod om offers buiten de tempel te brengen, bloed te consumeren en over verboden relaties.

We komen net uit de Pesachperiode, wat bij mij kan voelen als een periode die gemarkeerd wordt door veel regels en wetten. 

De regels van Pesach bieden een structuur, een richting, een omlijning. 

Circle of Security

In mijn werk kijken we vaak met ouders naar de Circle of Security om te begrijpen wat hun kind nodig heeft. 

Gezond gedrag

Dit is een visuele weergave van gezond gedrag van een ontwikkelend kind. Een kind gaat vanuit een veilige en vertrouwde basis, de ouder, onderzoekend de wereld in. Een baby kijkt rond en grijpt, een dreumes kruipt, een peuter loopt weg en klimt. 

Een basisschoolkind maakt grotere cirkels en een puber vervolgens nog groter. Maar bij iedere leeftijd komt, wanneer het nodig is, het kind terug bij de ouder (de basis) wanneer er een tegenslag of grens ervaren wordt en het kind steun nodig heeft. 

Hierin spelen regels en begrenzing een belangrijke rol, het onderzoekend kind heeft deze nodig omdat ze structuur bieden in het onderzoeken van de anders onoverzichtelijke wereld. Het liefdevol bieden van regels en structuur in het onderzoeken is een belangrijke taak van een ouder.

Binnen het jodendom geven regels en leefwetten ons ook een duidelijk structuur in ons dagelijks bestaan. 

Structuur

De Torah biedt ons structuur waarin wij kunnen onderzoeken en leven. In het ouderschap valt mij vaak op, ook bij mezelf, het belang van herhaling en expliciteren van regels, zelfs als ze op een gegeven moment vanzelfsprekend zijn. 

Zo leert een ontwikkelend kind om te gaan met grenzen. In het lezen van deze parsje bekruipt echter mij de vraag of deze regels jaarlijks herhalen ook dezelfde functie heeft. 


Over Lisa Goudeket-Numann 3 Artikelen
Lisa Goudeket-Numann is een kinder- en jeudgpsycholoog en BIG geregristeerd als Psychotherapeut. Ze is werkzaam bij Youz, een kinder- en jeugd GGZ instelling, en is gespecialiseerd in het werken met jonge kinderen en hun ouders. Hiernaast is Lisa ook docente bij nascholingen en opleidingen voor hulpverleners die zich specialiseren in het werken met jonge kinderen, en bestuurslid bij beroepsverenigingen. Hiernaast is Lisa bewust joods, trots lid van de LJG, en echtgenote van een trots lid van de NIHS. Samen hoopt Lisa dat zij als ouders een divers joods gezinsleven bieden aan hun vier (stief en eigen) kinderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*