Tijdens een van mijn wandelingen door de Jeruzalemse wijk Rechawja liep ik langs een kiosk in de Rambanstraat waar ik een espresso to go kocht.
Op het dak van deze kiosk bevindt zich een beeld van een giraffe gemaakt van stukjes gekleurd glas. Nadere observatie leerde dat het hier een kunstwerk betreft gemaakt door Abraham Yachin (1924-2020), een bekende Israëlische schilder en beeldhouwer.
In 1959 besloot Abraham Yachin dit kunstwerk te construeren ter ere van zijn schoonvader Jan van Hulst (1903-1975). Deze had tijdens de Sjoa tientallen Joden gered door ze te laten onderduiken, niet alleen in zijn Amstelveense woning, maar later ook op andere plekken.
In 1997 werd Jan door Yad Vashem erkend als ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.
Beeltenis giraffe
Maar waarom de beeltenis van een giraffe?
Een informatiebord, bevestigd aan de zijmuur van de kiosk, geeft antwoord op deze vraag: door zijn vrouw en drie dochters werd hij wegens zijn lengte ‘de giraffe’ genoemd. Met de constructie van dit beeld wilde de kunstenaar vormgeven aan vooral de spirituele hoogte van deze bijzondere man. Hij gaf het een plaats op het dak van een kiosk die zich bevindt aan de rand van een speeltuintje.
Deze kiosk, waar sandwiches, snacks, warme en koude dranken verkocht worden, behoorde in 1959 aan een van Abrahams broers. Het speeltuintje wordt het giraffeparkje genoemd. Bij navraag bij enkele ouders die zich met hun jonge kinderen in het park bevonden, bleek overigens dat bijna niemand zich bewust is van het feit dat deze plek vernoemd is naar een persoon die vele Joden heeft gered.
Jan van Hulst redt zijn eigen vrouw
Van Hulst was getrouwd met Paula Horovitz, een Russisch-Joodse vrouw. Door het vervalsen van haar persoonsdocumenten wist hij haar een ’arische’ status te geven. Op deze manier slaagde hij erin om haar leven te redden.
In 1943 nam Van Hulst onderduikers op in zijn Amstelveense huis. Een van de door hem geredde Joden is de in 1929 geboren professor Chaim Elata (Elte was de oorspronkelijke naam), die later rector en president was van de Ben-Gurion Universiteit in Be’eer Sheva.
Abraham en Channa
De kunstenaar Abraham Yachin was getrouwd met Channa (1933), een van de drie dochters van Van Hulst. In 1956 kwam zij op alija en trouwde een jaar later met Abraham. Channa is beeldend kunstenares en schrijver. Channa en Abraham presenteerden hun kunstwerken samen op tentoonstellingen in de VS, Europa en Israël. Werken van het echtpaar zijn te zien in diverse musea in Nederland, in het Joods Museum in Parijs en het Israël Museum in Jeruzalem.
Jan van Hulst, die voor de oorlog als ingenieur werkzaam was als plaatsvervangend hoofd gemeentewerken in Amstelveen, hervatte na de Tweede Wereldoorlog zijn vroegere werk. Hij weigerde enige erkenning te krijgen voor zijn moedige daden als verzetsman tijdens de Sjoa.
Bronnen: Historiek: Verzetsman Jan van Hulst en zijn buren
en Informatiebord van het Ministerie van Cultuur en Sport, van de Raad voor het behoud van Erfgoed in Israël en van de Raad voor de ontwikkeling van Jeruzalem.
Naschrift redactie: Jan van Hulstpark
Op donderdag 17 april 2025 kreeg het park in de Amstelveense wijk Elsrijk officieel een nieuwe naam: Jan van Hulstpark. De onthulling van het naambord werd, tachtig jaar na het einde van de oorlog, verricht door twee dochters van Jan van Hulst: Myriam Mater-van Hulst (*1931) uit Amsterdam en Channa Yakin-van Hulst (*1933) uit Jeruzalem.
cover: fragment Giraffe op Kiosk in Jeruzalem, foto auteur.
Geef als eerste een reactie