Gijzelaars omgekomen als gevolg van Israelisch bombardement op Khan Yunis

Salomon Bouman, illustratie Françoise Nick

In zijn afscheidsrede tijdens de nationale conventie van de Democraten balde Joe Biden de hand van zijn rechterarm en schreeuwde het uit: er moet een bestand in Gaza komen, de Palestijnen lijden en de gegijzelden moeten naar huis.’

Het was voor hem, voor de Democraten en Israël een moment van de waarheid. Nooit in Israëls geschiedenis heeft een Amerikaanse president zich zo ingezet voor Israëls veiligheid. 

Kort na 7 oktober kwam hij naar Israël. Hij zag de verwoesting van de kibboetsen in het zuiden en sprak met de overlevenden van de Hamas-massamoord daar. Hij ontving familieleden van de gegijzelden in het Witte Huis. Er wordt weleens gezegd dat Joe Biden de eerste ‘zionistische president’ in het Witte Huis is.

Deze Amerikaan heeft zich ingezet om langs diplomatieke weg Israël en Hamas te bewegen een overeenkomst te sluiten over het einde van de oorlog en uitwisseling van gegijzelden tegen Palestijnse gevangenen. Wetend dat mislukking van deze intensieve diplomatieke inspanning tot een regionale oorlog kan leiden heeft Biden zijn leger, marine en luchtmacht in het Midden-Oosten versterkt om Israël tegen Iraanse en Hezbollah raketten te beschermen.

Voor vicepresident Kamala Harris, de Democratische presidentskandidaat, is het van groot belang dat er een bestand in Gaza komt. Dat kan het protest in Washington tijdens de Democratische conventie van pro-Palestijnse demonstranten verdoven en kan de veronderstelde pro-Israel Kamala Harris vanuit die positie de winst binnenhalen op 5 november.  

Nu of nooit

President Biden weet als geen ander dat het uitbreken van een oorlog tussen Israël, Iran en Hezbollah tijdens de verkiezingscampagne in de kaart kan spelen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Het Trump-argument kan zo gaan: Kamala Harris is te dom en te onervaren om een oorlog te verijdelen. ‘Dat kan alleen ik’ zou hij kunnen zeggen.

Dat argument  speelde ook tijdens het negende bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Anthony Blinken aan Israël. Hij kwam met de boodschap: ‘Nu of nooit.’ 

Blinken verscheen na een onderhoud van ruim twee uur onder vier ogen met premier Netanyahu moe maar wel schijnbaar optimistisch uit het bureau van de premier. 

‘Netanyahu aanvaardt de deal (met Hamas)’ zei hij. De premier zei niets maar liet wel weten dat hij aan enkele van zijn harde eisen vasthoudt. Hamas beweert dat Netanyahu is teruggekomen op een eerder voorstel dat wel door Hamas maar ook door Netanyahu werd aanvaard. 

En weer klinken stemmen uit de hoek van de familieleden van de gegijzelden dat Netanyahu de onderhandelingen saboteert omdat hij op ‘total victory’ tegen Hamas aanstuurt. Een obsessie zeggen ze die strijdig is met hoge Joodse waarden die prioriteit voorschrijven van het bevrijden van gegijzelden/gevangenen.

Tot voor korte schatte Israel dat Hamas nog 115 gegijzelden in de tunnels in Gaza vasthoudt van wie er volgens Israelische bronnen waarschijnlijk niet meer dan 50 in leven zijn. Israël  werd  dinsdag op geschokt door het nieuws dat het leger zes dode gijzelaars in een tunnel in Khan Yunis heeft gevonden en geïdentificeerd.

Khan Younis

De militaire correspondent van het tv-station Khan 11 vermoedt dat zij als gevolg van een Israelische  bombardement in Khan Yunis zijn omgekomen. Hij leek op grond van informatie uit te sluiten dat Hamas het zestal heeft vermoord.


cover: Françoise Nick

Over Salomon Bouman 162 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

  1. Nathanyahu spreekt, zoals gewoonlijk, met twee tongen.
    Net hoorden we van de Amerikaanse pers dat BIBI ingestemd had met het Amerikaanse voorstel of een uur later werd dat hier in Israel direct tegengesproken.
    Wat betreft de zes dode gegijzelden: hier werd later gemeld dat zij met kogelwonden hadden en dus waarschijnlijk door hun bewakers gedood.
    Zo schommelen wij hier tussen berichten en hun weerleggingen heen en weer…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*