Onoplosbare puzzel

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Abdullah vanuit zijn verwoeste woning in Gaza: Hamas voert een tiranniek bewind dat ons tot slaven heeft gemaakt.

Ik weet niet wie Abdullah is. Als ik hem moet geloven is hij een moedige Palestijn in Gaza die zijn leven op het spel zet om Hamas als een duivelse organisatie te ontmaskeren. 

Dat wisten Israeli’s al lang. Het is echter goed en belangrijk dat deze Abdullah dat doet in een artikel in Haaretz van dinsdag 6 februari. 

‘Hamas is een onderdrukkende religieuze organisatie die onze vrijheid heeft gestolen, ons tot slaven heeft gemaakt, ontvoert onder dreiging van het geweer en onderdrukt iedere vorm van protest.’

Strenge sharia wetten

Abdullah schrijft vanuit zijn verwoeste woning in Gaza dat Hamas het idee van een civiele samenleving verwerpt, omdat het strijdig is met de strenge sharia wetten.

Abdullah definieert Hamas als een totalitair, tiranniek bewind dat de vrijheid van meningsuiting verplettert. ‘Het is een precieze kopie van het Iraanse regime,’ zo vervolgt hij. Hij beschuldigt Israël ervan de ‘slang Hamas te hebben omarmd.’

Schuldig aan de groei militaire macht

‘Benjamin Netanyahu en zijn regering zijn de hoofdschuldigen voor de groei van de militaire macht van Hamas. Israël deed niets toen Hamas (in 2006) de macht greep in Gaza.’  Volgens Abdullah had Israël moeten ingrijpen om de coup van Hamas tegen het PLO-bewind ongedaan te maken. 

Abdullah is van mening dat Yahya Sinwar, de leider van Hamas in Gaza, daardoor een despoot kon worden die Israël uitdaagt. Volgens Abdullah doet het Hamas absoluut niets als een half miljoen Palestijnen in Gaza sterven.  ‘Hamas wil dat het Israëlische leger zo veel mogelijk burgers doodt om zijn bestaan te rechtvaardigen.’

De wereld moet volgens Abdullah beseffen dat ‘Israël vecht tegen de criminele bezetter Hamas.’

Onderhandelingen over gijzelaars

Wie heeft een ‘Salomonsoordeel’ in petto om de despoot Yahya Sinwar te verleiden tegen zelfs een hoge prijs de 116 gijzelaars uit zijn handen te bevrijden?

Er zijn via Qatar en Egypte nog onderhandelingen gaande om tot een overeenkomst te komen. De geruchtenmolen draait echter wel op volle toeren. Soms lijkt een doorbraak nabij, dan weer stort de hoop van de familieleden van de gijzelaars ineen.

Ik vermoed dat de minister van Defensie Galant de hoop op een deal met Hamas heeft opgegeven. Hij zet in op een totale vernietiging van de militaire infrastructuur van Hamas en op het einde van Yahya Sinwar, dood of levend. Zou Israël met een zware militaire inzet de gijzelaars kunnen bevrijden uit de tunnels in het zuiden van Gaza? Of lopen de gijzelaars het risico er slachtoffer van te worden? 

Sinwar op de vlucht in zuiden Gaza

Galant wekt de indruk te weten waar deze Hamasleider zich bevindt: in het zuidelijkste aan Egypte grenzende deel van Gaza. In tunnels daar waar waarschijnlijk ook de gijzelaars worden vastgehouden. Minister Galant beweert dat Yahya Sinwar in de tunnels op de vlucht is en zelfs geen contact meer heeft met zijn omgeving.

Dat lijkt Galant een goed moment om het leger te bevelen een grote militaire operatie te beginnen in Rafah. Daar, nabij de grens met Egypte, zijn meer dan een miljoen Palestijnen uit het noorden en centraal Gaza op de vlucht voor Israël samengeperst. Galant beseft dat een grote militaire operatie in Rafah  een enorme humanitaire ramp zal veroorzaken. 

Egypte wil geen Palestijnen

Egypte vreest dat tienduizenden Palestijnen, misschien veel meer, uit angst voor het Israëlische geweld zullen proberen naar de Sinaï-woestijn te vluchten. Egypte wil niet worden opgezadeld met het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Wat nu? Om de Egyptische kritiek en angst weg te nemen en een humanitaire ramp te voorkomen zullen meer dan een miljoen Palestijnen uit het zuiden van Gaza naar het noorden worden verdreven.    

Eerst zochten ze op last van het Israelische leger veiligheid in het zuiden, nu moeten ze weer terug naar het zwaar verwoeste noorden.

Abdullah legt de verantwoordelijkheid voor het lijden van de Palestijnen bij Hamas. Yahya Sinwar heeft volgens hem op 7 oktober het Palestijnse volk in Gaza verraden.

Wint de woede op Hamas het van de haat tegen Israël?

Ik heb wel vaker dergelijke geluiden uit Gaza gehoord. Pas als de oorlog voorbij is en de gijzelaars levend of dood weer terug zijn in Israël zal blijken of de Palestijnen in Gaza uit woede over hun lot zich zullen afzetten tegen Hamas. 

Het kan ook anders uitpakken en de haat tegen Israël laten opvlammen.

Ondertussen meldde de New York Times op basis van Israëlische informatie dat tussen de 32 en 50 van de 136 gijzelaars in de tunnels van Gaza zijn overleden. 

Onoplosbare puzzel

Het Israëlische leger kan wel de militaire capaciteit van Hamas breken, maar niet de ongrijpbare islamitische haat ideologie van deze beweging. Dat is Israëls onoplosbare puzzel.


cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 139 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

2 Comments

  1. There are many comments I could make on the article but I’ll leave to say that I hope , and I know it’s wishful thinking, that Bibi does survive because there is absolutely no one between Jerusalem and the Milky Way that can run the country economically better than him. Unfortunately, he is too good for Israel. The country needs a pretty boy like Lapid , who couldn’t run a chook raffle or an eloquent speaker like Barak, who would be prepared to give away 80% of the country for so called peace. How idiotic can one be !
    People have very short memories, especially the ones that can hop in and out of Abu Dhabi or Dubai or Morocco at their pleasure. It doesn’t matter if Bibi personally rescued the hostages, they’d still want to get rid of him. Maybe Mahmoud Abbas should run the place for a wile, that would please all those dipstick lefties. It’s who they deserve.
    I could gone on but I’ll leave it here.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*