Wordt Israël in het hart getroffen op Tisja Be’av? 

Sprekende man met grijs haar donkere achtergrond

Coen Verbraak, de bekende Nederlandse interviewer, confronteerde me een paar maanden geleden met de vraag of Israël over honderd jaar nog zou bestaan.

Het is verontrustend dat zo’n vraag wordt gesteld. 

Ik denk dat het de weerslag is van de oorlogen waarin Israël sinds 1948 tot vandaag is verwikkeld. De oorlog die Hamas op 7 oktober lanceerde, zou zelfs kunnen escaleren in een grote regionale oorlog.

Ik schrijf dit maandagochtend aan de vooravond van Tisja Be’Av de vastendag (dit jaar op dinsdag 13 augustus, red.) waarop Joden rouwen om de vernietiging van twee Tempels in Jeruzalem. In 586 voor de gewone jaartelling door de Babyloniërs en 656 jaar later (70 gewone jaartelling) door de Romeinen.

Toen de legers van beide grote rijken Jeruzalem omsingelden en vernietigden, stond Israël alleen. Er stoomde toen geen grote Amerikaanse vloot op naar het Midden-Oosten om Israël te beschermen tegen Iran, Hezbollah en andere terreurgroepen die de vernietiging van Israël in hun vaandel en hart dragen.

Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er evenals Israëls Mossad van overtuigd, dat Hezbollah en Iran, samen of apart, wraak zullen nemen voor het elimineren van een Hezbollahleider in Libanon en een kopstuk van Hamas in Iran.

Wanneer ? En hoe dan?

In 1973 werd Israël door Egypte en Syrië verrast op Grote Verzoendag. Op 7 oktober sloeg Hamas toe op Simcha Torah…en dinsdag is het Tisja Be’av. 

Het lijkt een patroon dat Israëls aartsvijanden op grote Joodse feest- en rouw dagen Israël in het hart willen treffen.

Tisha Be’av is zo’n dag waarop Joden in en buiten Israël vasten en rouwen om het verlies van de Tempels in Jeruzalem en dus in de ogen van de vijanden kwetsbaar is.

Ik hoop dat de Amerikaanse president Joe Biden er met zijn Westerse bondgenoten in slaagt een oorlog te voorkomen die vanwege het raketpotentieel van Iran en Hezbollah grote schade en zware verliezen aan Israël zou kunnen toebrengen.

Bunkerbommen

Iran schrikt wellicht terug voor oorlog met Israël uit vrees dat de geduchte Israelische luchtmacht de nucleaire infrastructuur in Iran zal aanvallen met door de VS geleverde bunkerbommen. 

Op Tisja Be’av is het goed om stil te staan dat Israël meer dan ooit zowel strategisch als democratisch kwetsbaar is.

Diepgaande veranderingen in de Israelische samenleving met messiaanse machtsgevoelens knagen aan de democratische waarden en vreten aan de wortels van nationale eenheid.

Dat zag Coen Verbraak ook. Daarom stelde hij mij de vraag of Israël over honderd jaar nog bestaat. Ik heb ‘ja’ gezegd, maar in mijn stem moet iets van twijfel te horen zijn geweest. 

Het Derde huis

Vijftig jaar geleden, op de derde dag van de Grote Verzoendagoorlog in 1973, zei de minister van Defensie Moshe Dayan dat ‘het Derde huis in gevaar.’ 

Het is zo verschrikkelijk moeilijk en pijnlijk om met een verre blik vooruit te veronderstellen dat Joden op Tisja Be’Av zouden moeten bidden over het verlies van Jeruzalem, de symbolische Derde Tempel, in 1948 herrezen uit de as van de Holocaust.

Trailer interview programma van Coen Verbraak uit 2023 met Salomon Bouman

cover: Salomon Bouman, screenshot uit bovenstaande video

Over Salomon Bouman 162 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*