Een bijzondere Tisja Be’Av in Heidelberg

Ephraim Vertelt logo

Een paar jaar geleden rijd ik weg uit München richting Heidelberg. Daar is een mooie sjoel waar ik naartoe wil. 

Het is vanavond Tisja Be’Av, een belangrijke vastendag, het einde van een rouwperiode die ons herinnert aan de verwoesting van onze heilige tempels in Jeruzalem.* 

Ik rijd naar het centrum van de stad. In Heidelberg is aan de belangrijke oude universiteit de faculteit van Jüdische Wissenschaft verbonden en er zijn altijd veel Joodse wetenschappers in Heidelberg.

Op zoek naar een taxichauffeur die me kan voorrijden naar de sjoel, spreek ik de eerste taxichauffeur aan in een rij van wachtende taxi’s. Ik moet naar een Jüdische Kirche, ein Synagoge. De chauffeur kijkt me aan. Is er vanavond iets bijzonders? Vraagt hij. Ja, het is een Joodse vastendag, Tisja Be’Av, die begint vanavond. Een moment, zegt hij. 

Hij pakt zijn mobieltje en belt de rabbijn. Hij spreekt vloeiend Jiddisj met een zwaar Russisch accent. Wie spät ist haand banacht Minje? Hoe laat begint vanavond de dienst? We beginnen over een half uur. 

De chauffeur zegt, rijd maar achter mij aan, ik breng je naar sjoel. Er waren acht man. De taxichauffeur bleef in sjoel om samen met mij het Minjan te completeren.

Hij heeft mij niets berekend voor deze rit en was mij dankbaar. Hij was de enige Joodse taxichauffeur in Heidelberg en ik moest hem ontmoeten. De volgende ochtend waren er ook precies tien man. Toen reed ik verder naar Frankfurt voor de Mincha dienst met laajnen. Vervolgens naar huis om daar te kunnen aanbijten.

Het was een bijzondere Tisja Be’Av.


*de eerste Tempel 586 voor de gewone jaartelling en de tweede in 70 gebruikelijke jaartelling.Ter verklaring: Tisja Be’Av is de afsluiting van drie treurweken waarbij traditionele Joden hun baard niet scheren, geen muziek luisteren en geen nieuwe dingen aanschaffen. De laatste negen dagen van de drie weken wordt er geen vleeskost gegeten behalve op sjabbat, geen wijn gedronken en ten slotte de laatste dag Tisja Be’Av (dit jaar op disndag 13 augustus) wordt er 25 uur gevast. Overigens beginnen de drie weken ook met een vastendag op 17 Tammoez. De beide tempels zijn verwoest op 9 Av.
In de synagoge wordt Het boek Eecha, een van de vijf rollen, de klaagliederen, geschreven door de Profeet Jeremia, voorgedragen.


cover illustratie Françoise Nick

Over Ephraïm Goldstoff 81 Artikelen
Ephraïm Goldstoff (1949) groeide op in de oude Joodse Plantagebuurt tegenover Artis. Na het Maimonides volgde hij verschillende opleidingen in de diamantwereld. Goldstoff vervult vele bestuurlijke functies onder meer voor Bnei Akiwa, Oost-Joods Verbond, OSE (Organisation Secours aux Enfants), Young Leadership CIA, The Feuerstein Institute (Jerusalem). Hij is bestuurslid van Maccabi tennis en van de RAS (Rav Aron Schuster Synagoge) en de Stichting Eerherstel Joodse Begraafplaats Zeeburg. Goldstoff is voorzitter Stichting Naleving Washington Principles, raadslid NIHS, lid ledenraad Joods Maatschappelijk Werk, voorzitter Stichting Dutch Friends of The Feuerstein Institute. Ephraïm Goldstoff is zelfstandig ondernemer in oude en antieke juwelen en edelstenen. Nog steeds werkzaam en kantoorhoudend in de Diamantbeurs.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*