Senioren terug in de schoolbank, bij de politie en in het ziekenhuis

lichtpuntjes

tekening met acht kaarsjes en magen david in het midden

Naast mij in sjoel (doordeweeks) zit een wat oudere man, een beetje sjofel gekleed, ik schat hem ongeveer 75 jaar oud. Hij is meestal niet helemaal wakker, maar dat kun je hem niet kwalijk nemen. Toch knap dat hij er iedere dag om 7 uur is.

Vanaf de eerste week na het begin van de oorlog komt mijn buurman iedere dag in politie-uniform binnen. Strak in het pak, met pistool in zijn holster, het is een totale metamorfose. Hij zag dat ik verbaasd was en zei: “Ik was recherchechef bij de politie van Jeroesjalajim, nu allang met pensioen, maar toen ik hoorde van de algehele mobilisatie heb ik me gemeld bij de politie. Nu ben ik tijdelijk hoofd personeelszaken, ik kan me verdienstelijk maken.”

Twee rijen voor me zit sinds 7 oktober ook een bekende uit sjoel. Normaal kwam hij altijd naar het tweede minjan (om 8 uur), maar nu is hij er al om 7 uur. 

Handjes tekort

Toen ik hem bezorgd vroeg of hij moeilijk slaapt, of hij misschien (klein) kinderen in het leger heeft? “Jazeker heb in kinderen in het leger, maar ik heb ook mijn oude beroep weer opgepakt. Ik ben weer leraar Engels op mijn 84e en moet op tijd beginnen. Ze komen zoveel handjes tekort op school dat ik me gelijk heb gemeld.”

Bij de avonddienst zit er sinds 7 oktober een Amerikaan in een wit artsenpak in sjoel, daarvoor had ik hem nooit gezien. Nieuwsgierig als ik ben, vraag ik wat voor een arts hij is. ‘Ik was in Los Angeles orthodontist. Na mijn pensioen heb ik hier mijn licentie gehaald om mijn zoon te helpen die hier tegenover werkt, nu vervang ik hem zodat hij geen inkomstenderving heeft.”

Algehele mobilisatie

Drie senioren burgers die ook meedoen aan de algehele mobilisatie. Dit laat de kracht en flexibiliteit zien van de Israëlische maatschappij, het laat niet onverlet dat de economie enorme klappen krijgt, maar iedereen helpt op zijn manier mee om het leed te verzachten. Ik denk wel dat er voorlopig geen geraniums worden verkocht in Israël want ze hebben voorlopig geen klandizie.

De solidariteit is enorm, daar zie je de socialistische inborst van de maatschappij. Ondanks dat ze het best mooi vinden, hoop ik toch dat onze senioren weer snel van hun oude dag mogen genieten.


cover illustratie Talma Joachimsthal

Over Jair Eisenmann 14 Artikelen
Jair Eisenmann is vader en echtgenoot en geboren en getogen in Amsterdam. Jair is ondernemer in de farmaceutische industrie. Binnen joods Amsterdam heeft hij in vele besturen gezeten onder andere bestuur NIHS en hij is medeoprichter van AMOS. Hij was jarenlang actief in de Amsterdamse politiek als deelraadslid van de VVD en later als vice voorzitter VVD Amsterdam. Jair was vooral medeoprichter, en nu voorzitter, van de Stichting Gilat die theatervoorstellingen organiseert in kinderziekenhuizen in Nederland en Curaçao. Sinds drie jaar woont hij in Jeroesalajim.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*