Het korte leven van Marjan Drukker, van een goed leven in Alkmaar naar de dood in Auschwitz

serie joodse kinderen jaren dertig

meisje op fiets schilderij

In de serie `Ze wisten niet wat de toekomst hen zou brengen’ verhalen bij schilderijen van Joram Baruch beschrijft historica Aline Pennewaard het verhaal van Marjan Drukker, 11 jaar toen de oorlog begon. 

Marjan Drukker werd geboren op 18 november 1929 op het adres Luttik Oudorp 41 in Alkmaar als enige kind van Abraham Drukker en Juliette Cohen. Vader was zakkenhandelaar, het gezin leefde in goede welstand en kon zich zelfs een dienstbode veroorloven. 

Alkmaarse luchtbescherming

Vader was lid van de Alkmaarse luchtbescherming en toen de oorlog uitbrak, hielp hij verschillende Amersfoortse vluchtelingen die naar Alkmaar waren gekomen aan onderdak. Eind 1940 mochten joden niet meer werken bij de luchtbescherming en werd Marjans vader ontslagen.

In het begin was het leven nog uit te houden, maar langzaamaan sloot het net zich steeds strakker om het gezin Drukker. Er werd een Verwalter aangesteld voor de zaak van Marjans vader en zijn bezittingen, waaronder twee panden aan de Burgemeester Palingstraat, werden geconfisqueerd. Hun huis aan de Langestraat 37 werd gevorderd door de Wehrmacht en het gezin op straat gezet. Ze vonden een onderkomen bij hun buren, de familie Elzas.

Joods lyceum

In 1942 verhuisde het gezin naar Amsterdam waar ze introkken bij een nicht van moeder Juliette. Marjan ging naar het Joods Lyceum aan de Stadstimmertuinen. Ze had toelatingsexamen gedaan voor de H.B.S. in Alkmaar, maar hier mocht ze niet naar toe vanwege haar joodse afkomst. Met haar ouders trok ze in bij een nicht van haar moeder.

Vader ging in de zomer van 1942 voor de Joodse Raad werken als schoenreparateur, maar hij besefte wel dat alleen onderduik hen kon redden. In september van datzelfde jaar vertrok het gezin uit Amsterdam en dook onder in Utrecht. In november ontvluchten ze dit adres echter alweer en trokken bij vrienden in, waarna een adres werd gevonden in een Gelders pension. Na vierenhalve maand moesten ze hier ook weer weg, togen terug naar Amsterdam en brachten vervolgens bijna een jaar door op een piepklein kamertje. In februari 1944 verhuisden ze naar hun laatste adres, op de Westfriesedijk 60 in Warmenhuizen. Hier werden ze in mei na verraad gearresteerd en naar Westerbork gebracht.

Dolle Dinsdag

Verscheidene niet-joodse vrienden van het gezin werkten eraan om de familie door middel van losgeld vrij te krijgen. Het geld was al overgemaakt, maar door de gekte die op Dolle Dinsdag uitbrak werd het gezin toch op transport gesteld naar Theresienstadt. Hier verbleven ze een maand waarna ze werden doorgestuurd naar Auschwitz, waar Marjan en haar ouders alle drie onmiddellijk na aankomst werden vergast.

Marjan Drukker werd 14 jaar.

Schilderij:  Acryl op linnen – 80×100 cm door Joram Baruch, 2023

Dit verhaal is onderdeel van het project Ze hadden geen idee wat de toekomst hen zou brengen. Als u een foto heeft van een joods kind (liefst ten voeten uit) tussen de 3 en 12 jaar oud uit de jaren dertig en deze wil laten vereeuwigen in een schilderij dan kunt u contact opnemen met Joram via jorambaruch@gmail.com

Joram Baruch over zijn project Ze hadden geen idee wat de toekomst hen zou brengen, een film van Roos Elkerbout, voor NH TV
Over Joram Baruch 13 Artikelen
Joram Herman Baruch (Laren, 1962) is een Joods Nederlandse kunstenaar. Hij is van oorsprong een grafisch ontwerper en studeerde later Industriële vormgeving aan de kunstacademie te Milaan. Na een aantal omwegen via de muziek- en filmwereld keerde hij terug naar zijn passie het schilderen. Door de jaren heen heeft hij op veel verschillende plekken gewoond, waaronder Israel, Italië en Costa Rica. Sinds tien jaar woont hij in Amsterdam waar hij schildert en kunst events produceert.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*