Aan alles merk je dat het nog maar een paar weken duurt voordat Rosh Hashana begint.
De Sefardiem zeggen al de hele maand Selichot (speciale gebeden om vergiffenis te vragen), ’s avonds of voor het ochtendgebed, terwijl de Asjkenaziem pas op de zondag voor Rosh Hashana beginnen.*
“Jullie hebben het meer nodig dan wij,” plaag ik mijn Sefardische vriend. Iedere avond stroomt de Kotel vol voor de Selichot.
Selichot als begin mooie dagen
Op de zaterdagavond voor Rosh Hashana wordt er ook Selichot gezegd. Dat was in Nederland geen gewoonte, maar de laatste jaren is dat wel veranderd. Ik vind het een prachtig begin van deze mooie dagen, ook omdat het een van de weinige grote diensten is waarbij muziekinstrumenten mogen worden gebruikt.
Twee jaar geleden was ik bij een dienst in een theater en het voelde helemaal niet misplaatst. Het was een combinatie van een prachtig concert en een hele mooie dienst.
Vanaf die dag is het ook gebruikelijk om naar de begraafplaatsen van naaste familie te gaan. Je moet wel strategisch plannen, want vaak staat er een file richting de begraafplaatsen. Dit jaar is dat natuurlijk extra beladen.
Wat ook opvallend is, is dat Yerushalayim er op en top uit moet zien. Alles wordt opgeknapt en schoongemaakt; muren krijgen een likje verf. “Dat moet van de eigenaren,” zegt onze building manager, “want veel Amerikanen komen hier om de feestdagen in hun appartement door te brengen.”
Bloemen en honingkoek
Op Rosh Hashana gaven we elkaar vaak bloemen aan familie en vrienden, maar steeds vaker zie je ook dat er cadeaus worden gegeven. Als er voedsel wordt gegeven, moet het wel zoet zijn; een honingkoek is populair, maar ook snoepgoed doet het goed. De cadeauwinkels doen in ieder geval uitstekende zaken en worden steeds inventiever met leuke ideeën.
Veel mannen hebben de gewoonte om het mikwe (ritueel bad) te bezoeken. Bij ons is het gebruik alleen voor mensen die voorgaan in de dienst. Omdat er zoveel mensen naar het mikve gaan en het niet vaak wordt verschoond, houd ik me aan de Nederlandse gewoonte om dit niet te doen.
Wat dit jaar bijzonder is, is dat Rosh Hashana drie dagen duurt. Normaal gesproken zijn het er twee, maar direct na Rosh Hashana begint Shabbat. Hier klagen ze steen en been, maar ik vind dat we niet moeten zeuren. Buiten Israël hebben ze met Soekot en Simchat Tora ook drie dagen, dat is pas afzien.
Sfeer
Het mooie van deze maand Elul is dat je, net zoals in december, voelt dat de feestdagen naderen. Hier trekt het je nog meer aan omdat de sfeer overal te voelen is en heel bijzonder is.
*red. Dit jaar begint Rosh Hashana op woensdagavond 2 oktober.
cover: Talma Joachimsthal
Geef als eerste een reactie