Alle grote godsdiensten hebben een beetje last van onverdraagzaamheid

Islamofobie is vaak een scheldwoord in de westerse wereld, maar er zit ook echt wel wat in. 

Islamisten prediken geen greintje verdraagzaamheid tegenover ‘ongelovigen’ en de Koran maakt het niet beter. Die ‘ongelovigen’ zijn de barbaren zoals in oude tijden en kunnen misschien worden bekeerd, maar het best vermoord worden. 

Jaloerse god

Ik geloof dat alle grote godsdiensten een beetje last hebben van onverdraagzaamheid, de een meer dan de ander. Ook wij Joden, zijn een godsdienst ontstaan in dezelfde buurt, het Midden-Oosten, met een jaloerse god, en we zijn ook niet vreemd aan wantrouwen van wat vreemd is, trouwens niet geheel zonder reden. 

Door omstandigheden als minderheid, moesten we ons wel begrijpend opstellen, maar nu we op een klein stukje land wat meer de baas zijn, worden we er niet beter op; met een misdadiger aan het hoofd van de club, en zijn twee orthodoxe metgezellen, ziet het er niet goed uit. 

Zij drijven ons steeds verder in een ongewenste oorlog met alle godsdienstige aspecten van dien die nog zeer kwade gevolgen kan hebben. 

Hamas en Hezbollah haten ons openlijk en hebben onze vernietiging op het oog. Dat het allemaal nog zo beperkt en kalm verloopt, is eerder aan angst voor totale oorlog te wijten dan aan enige zin tot vrede. De raketten uit Gaza zijn aanzienlijk minder nauwkeurig dan die uit Libanon; die laatsten kunnen door hun nauwkeurigheid hier potentieel grote schade aanrichten. Daarom reageert Israël in het noorden nogal mondjesmaat, om de zaken niet te laten escaleren.

Zoals ik al vaker heb gezegd: als ik nu een jonge zionist was, zou ik me niet hierheen gedreven voelen, zeker niet om met vrouw en kinderen in dit land te wonen. Nu is het eenmaal zo dat ik hier woon met vrouw en (klein)kinderen. Acht maanden demonstraties hebben ons geen stap verder geholpen, behalve slagen van gummiknuppels van de politie. 

End the War

Ik demonstreer met mijn speciale vlag (waarop staat: End the War en het gele teken van de gijzelaars). Ik sta daar in een zee van Israelische vlaggen. Van verre lijkt het een demonstratie voor Netanyahu. Alleen als je de speeches luistert, begrijp je dat je in het linkse kamp bent. En je hoort hoe impotent dat is.

Zie ook hoe Netanyahu de laatste dagen alle allures van een dictator heeft aangenomen rondom zijn paleis.


Tel Aviv Protesten: Israelis Chant for a Ceasefire in Gaza, Ask Netanyahu to Bring Back Hostages


cover: het spandoek End the War van de auteur

Over Eldad Kisch 2 Artikelen
Eldad Kisch werd geboren in 1937, oorlog bewust meegemaakt. Geneeskundestudie in Nederland en meteen daarna in 1962 met aliya. Veertig jaar jaar arts in Ichilov ziekenhuis, Tel Aviv, tot aan pensioen. Gehuwd met Annelien en heeft drie kinderen, met kleinkinderen. Actief in de vredesbeweging en ruim twintig jaar met 'Physician for Human Rights-Israel' (gemengd Israëlische joden en arabieren) op zaterdag over de Groene Lijn medische hulp en gratis medicijnen gegeven aan Palestijnen in steden en dorpen. In die periode vele columns voor Crescas geschreven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*