Moslims, veroordeel de Hamasmisdaden, laat zien dat jouw islam vreedzaam is

aanval op Israel AI Greem

Zaterdagochtend vroeg werd ik wakker van sirenes. Mijn eerste gedachte was: ambulances en daarna nog meer ambulances, er is vast een aanslag bezig. 

Toen ik goed wakker was begreep ik dat het luchtalarm was. Mijn vrouw en ik gingen naar de mamad, de versterkte kamer in ons appartement waar je iets veiliger bent voor bominslagen dan elders in huis. We prezen ons gelukkig dat we niet zoals sommige anderen over straat moesten rennen naar een gemeentelijke schuilkelder. Moet je slecht ter been zijn of kleine kinderen hebben. 

Vreselijke waarheid

Snel werd duidelijk via radio en televisie en social media dat er een enorme aanval gaande was in de omgeving van Gaza, door Hamas. Die hele sjabbat en in de dagen daarna druppelden data binnen die bij elkaar de vreselijke waarheid vormen die we inmiddels allemaal wel kennen. 

Ongekende beestachtigheden, een pogrom zoals na de Tweede Wereldoorlog niet meer is gezien.

Allahu Akbar terwijl ze schieten

Veel van wat ik de laatste dagen heb gezien is onuitwisbaar in mijn geheugen gegrift, of ik dat wil of niet. Eén beeld wil ik hier oproepen: ik zie Hamassers schieten terwijl ze Allahu Akbar roepen, God is groot.  

God is groot en dan schiet je iemand dood. Of snij je een baby zijn keel door. Voor zover ik weet riepen de Nazi’s God niet aan bij hun wandaden, misschien moet je in de christelijke wereld wel teruggaan tot de Kruistochten. In de Joodse wereld nog een heel stel eeuwen eerder.

Het is moeilijk om niet islamofoob te worden van al die vermenging van gruwelijkheden en Islam. Wat ook niet helpt zijn de moslims op de pro-Hamas demonstraties die ook nog eens de Joodse slachtoffers belachelijk proberen te maken. 

Israëlische vlag op stadhuis?

Even heb ik absoluut geen mooie gedachtes over verbinding en wederzijds vertrouwen. Waar ik – maar dit terzijde – ook een behoorlijke hekel aan begin te krijgen zijn de Nederlandse lafbekken zónder immigratie achtergrond die liever geen Israëlische vlag op het stadhuis zien als teken van deelneming. Of aan mensen die verklaren dat “de Joden het er ook wel een klein beetje naar gemaakt hebben.”

Israëlische bezetting opgeheven in 2005

Of experts die maar blijven jammeren over de Israëlische bezetting van Gaza. Die in werkelijkheid al in 2005 werd opgeheven.

Natuurlijk is haat tegen de Islam geen goed antwoord. Er zijn vast heel wat moslims die het allemaal goed bedoelen en vol vrede zijn. 

Zonder ja maar veroordelen

Ik zou wel willen dat zij dan ook deze Hamasdaden luid en duidelijk en zonder ja maar veroordelen. Omdat deze misdaden zijn begaan onder het banier van de Islam en Allahu Akbar. Om te laten horen dat hun Islam wel vreedzaam is.

Ondertussen gaan de sirenes door, ze klinken steeds meer als het hypocriete huilen van de duivels in de hel als ze hun slachtoffers pijnigen. 

Oók in een niet-religieuze wereld is er het Kwaad; ook zónder christendom bestaat Satan. Zijn handlanger op aarde, Hamas, noemt hem Allahu Akbar.


cover: Aanval op Israel, beeldproductie Bloom

Over Ron van der Wieken 13 Artikelen
Ron van der Wieken is geboren in Londen waar zijn ouders terechtkwamen na omzwervingen die begonnen bij de Duitse inval. Ron groeide op in Scheveningen, was enthousiast lid van Haboniem en toog naar Amsterdam om daar geneeskunde te studeren. Actief in de NZSO, na zijn artsexamen een jaar in Tel HaShomeer in Israël gewerkt. Van der Wieken werd internist en daarna cardioloog. Veel bestuursfuncties bekleed, zoals voorzitter van de LJG Amsterdam, het Verbond voor Progressief Jodendom en het Centraal Joods Overleg. Nu in ruste, woont met zijn vrouw in Jaffo en ook nog een beetje in Amsterdam. Van hun drie kinderen wonen er twee in Israël.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*