Israëlisch vredesfront heeft na de gruwelijke Hamas moordpartij geen been meer om op te staan  

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

De Hamas-moordenaars die op Simchat Tora het zuiden van Israël overvielen, vermorzelden niet alleen Joden ook het uitzicht op een Palestijnse staat.

Ik ben al ruim twee weken in Israël, een land dat ik van onder tot boven ken, maar nooit, nooit heb ik hier zoveel verachting voor Palestijnen gehoord. 

Het pogrom dat de moordenaars van Hamas in de kibboetsen hebben aangericht komt als een boemerang op de Palestijnse zaak terug. Het is de Hamas blunder van de eeuw. De pro-Hamas demonstraties in Amsterdam, Londen, Istanbul en zelfs in de VS, op de campus van de universiteiten maken hier geen indruk. Het is gevaarlijk voor de diaspora maar heeft geen effect op de Israëlische verbetenheid Hamas te vernietigen ook al betaalt de Palestijnse bevolking in Gaza een uitzonderlijk hoge prijs. 

Keiharde tv-beelden uit Gaza roepen hevige anti-Israëlische en antisemitische gevoelens op, maar kunnen de grote Israëlische militaire invasie van Gaza niet stoppen.

Geen millimeter ruimte voor tweestatenoplossing

Er is in Israël geen millimeter politieke en psychologische ruimte om in de gegeven emotionele situatie aan territoriale ruimte voor de Palestijnen te denken, ook al probeert de pro-Israëlische president Joe Biden de gedachte aan een tweestatenoplossing levend te houden. Dat is tactiek om de pro-Amerikaanse Soeni-leiders een politieke fooi te geven om hun pro-Palestijnse bevolking te kalmeren. 

Soenni-leiders pro vernietiging Hamas?

Tegenover Al Jazeera, een pro-Arabische tv-zender in Qatar, hebben anonieme Soeni-leiders gezegd voor de vernietiging van Hamas te zijn. De Hamas ideologie, ondersteund door Iran, is voor de Soenni dictators een gevaar. Dat is een van de redenen van de nu tijdelijk onderbroken toenadering van Saoedi-Arabië en andere Soennitische landen tot Israël.

Palestijnse vredesactivisten in Jeruzalem en op de westelijke oever van de Jordaan zijn ook in de valstrik van Hamas gevallen en willen niet meer met Israëlische vredesactivisten samenwerken. Ze verbraken de contacten met het Palestine-Israel Journal waarin Israëli’s en Palestijnen hand in hand gingen op weg naar vrede gebaseerd op een Palestijnse staat naast Israël.

Pro-Palestijns vredesfront heeft vertrouwen verloren

Het linkse Israëlische pro-Palestijnse vredesfront heeft na de gruwelijke Hamas moordpartij geen benen meer om op te staan.

Ik sprak een vredesactiviste die er voor uitkwam de Palestijnen te haten. Zij en vele anderen die ik sprak, verliezen hun vertrouwen in Palestijnen. 

Het is een emotie die lang zal doorwerken en ook het Israëlische politieke landschap zal veranderen. Israël onder Netanyahu heeft zich door Hamas laten overrompelen. Zijn aandacht lag bij inlijving van de westelijke Jordaanoever, Judea en Samaria, en het onderuit halen van het Hooggerechtshof.

Zullen gegijzelden het licht zien?

Ik weet nu niet of de gegijzelden in de tunnels van Hamas het licht zullen zien tegen de vrijlating door Israël van meer dan zesduizend Palestijnse gevangenen zoals vroegere kopstukken van de Shin-Beth en Mossad bepleiten. 

Dat is de grote uitdaging waarvoor Netanyahu staat.

Hamas heeft met bijna driehonderd gijzelaars sterke psychologische kaarten in handen die wroegen aan het geweten van Netanyahu.  Families van de weggevoerden hebben hun vertrouwen in Netanyahu opgezegd.  

Vanuit de diepte van de tunnels liet Hamas maandag drie vrouwen aan het woord die van Netanyahu eisten de voorwaarden voor een uitwisselingsdeal te aanvaarden. 

In de steek gelaten

‘NU’ omdat je ons in de steek hebt gelaten klonk het doelend op de overplaatsing van duizenden soldaten van Gaza naar de Judea en Samaria om kolonisten op 7 oktober, Simchat Tora, te beschermen. Over de hoofden van de gegijzelden heen is Israël met Hamas verwikkeld in een psychologische oorlog over lot van tegen driehonderd mensen die in handen van Hamas zijn gevallen. 

Het is een test voor het leiderschap van de reeds zwaar beschadigde Netanyahu.

Vrouw bevrijd

Terwijl ik deze regel schrijf, krijg ik een bericht dat het Israëlische leger in Gaza een vrouwelijke Israëlische soldaat uit handen van Hamas heeft bevrijd. Netanyahu was er als de kippen bij om dit heugelijke feit op de tv te bejubelen als een rechtvaardiging van de harde invasie van Gaza die Hamas tot op alle boten moet breken. Zal Hamas voor die zware bombardementen bezwijken? Dat is Israëls doel. ‘Dan zullen we vijftig jaar rust hebben’, zei een generaal in Gaza. 

Ondertussen blijft het Israëlische leger in staat van hoogste paraatheid. De ogen zijn niet alleen op Gaza gericht, ook op het noordelijke front met Hezbollah waar het aantal incidenten dagelijks toeneemt.

Iran en Hezbollah

Iran staat onder zware druk van de VS om Hezbollah ervan te weerhouden geen grote oorlog tegen Israël te forceren die kan leiden tot vernietiging van de nucleaire infrastructuur in het land van de door de VS samen met Israël.

Hamas heeft Israël op 7 oktober volledig verrast. Israël was blind en doof voor het gevaar van Hamas en ging ervan uit dat de elektronisch beveiligde veiligheidsmuur rond Gaza een garantie voor een eigenaardige co-existentie met Hamas was.

Einde tijdperk Netanyahu 

Het heeft niet zo moge zijn. Na de oorlog komt de afrekening die het einde van het Netanyahu tijdperk kan inluiden. Niet alleen in Washington, ook in eigen land heeft Netanyahu veel politiek en emotioneel krediet verloren.

Manifestatie voor vrede in het Midden-Oosten, Amsterdam 29 oktober 2023, foto Bloom

cover illustratie Françoise Nick

Over Salomon Bouman 138 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

2 Comments

  1. Prima overzichtsartikel van Salomon Bouman over de tragische situatie in Israel! Maar toch, Israel moet iets met die miljoenen Palestijnse Arabieren. Samen in een land is na het Hamasprogrom niet meer mogelijk. Een eigen land voor de Palestijen dus. Maar waar? Op de Westbank? En die honderdduizenden kolonisten dan? Een onoplosbaar probleem……

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*