Niets aan de hand…

luchtfoto van Rishon Lezion

Het voelt oncomfortabel om vanuit Nederland te schrijven over onze familie in Israël die nu in een zeer gespannen situatie leven. Maar goed om het te delen met de lezers van De Vrijdagavond omdat velen in dezelfde situatie zullen zitten.

“Hier is alles goed, we merken er hier weinig van,” zegt mijn neef Ron. Terwijl ik de hond uitlaat in een zonovergoten Amsterdamse Bos, bel ik met Ron in Rishon Lezion om wat hij van de aanval van Hamas heeft meegekregen. 

Ron is tamelijk onverschrokken, bijna nonchalant. De houding die ik heel vaak bij Israeli bemerk. Hij zei: “We weten niet precies wat er is gebeurd en hoeveel Hamas-leden Israël zijn binnengedrongen. We hebben zwaar onderschat dat dit kon gebeuren en we hebben gefaald in onze intelligence. We voelen ons zo superieur dat we Hamas onderschat hebben”. 

Interne spanningen

Ik vraag hem of de interne spanningen iets te maken hebben met Israëls falen om op deze aanval te anticiperen? 

“Nee, het leger heeft zichzelf te sterk gewaand. Ik vermoed dat Hamas dit met ‘sleepers’ heeft uitgevoerd (militanten die al langer onder de radar in Israël waren en wachten op een doorbraak van de grens).”

We wisselen gedachten uit over wat er komen gaat. Als dit uit de hand loopt krijgt Bibi misschien de schuld en moet hij het veld ruimen. Dat gebeurde Golda Meir in 1973 ook na de Yom Kippoeroorlog. Er valt een korte stilte en we denken waarschijnlijk alle twee: dat zou tenminste een beetje geluk zijn bij heel veel ongeluk.

Geen contact vanwege sjabbat

Thuis wacht mijn vrouw gespannen tot het 17.54 uur  is. Ze kan al die tijd geen contact krijgen vanwege sjabbat. Die familie onderling dus ook niet. Dan is de sjabbat voorbij in Israel en kan ze haar orthodoxe neefjes en nichtjes bellen. 

Een nichtje heeft een dochter die gelegerd is in de Negev, een ander woont niet ver van de grens met Gaza. Dat nichtje is continu in de schuilkelders geweest met tien kinderen. Ze mag nu (zondag) nog niet naar buiten. Het leger is aanwezig in haar dorp.

Contrast met Nederland

Vreemd contrast: in Nederland gaat het leven gewoon door getuige dit screenshot van de NOS site


cover: luchtfoto Rishon Lezion, beeld Wikimedia Commons

Over Ilan Roos 20 Artikelen
Ilan Roos (Tel Aviv, 1965) is managementconsultant op het gebied van branding en marketing. Hij studeerde economie en communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ilan is sportfanaat en zelfbenoemd challekoning van de Amsterdamse Pijp, waar hij met vrouw en zonen woont.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*