Pronkstuk in Amsterdamse Pijp open tijdens Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed

10 september

interieur Gerard Dousjoel met wandkleden (parochet) en groot glas in loodraam achter de Aron Hakodesj

De in 1892 gebouwde Gerard Dousjoel, eigendom van de Vereniging Hulpe Israëls, is een bijzonder gebouw en als zodanig zowel een gemeente- als Rijksmonument.

Architect was Emanuel Marcus Rood (1851-1929). Rood werkte samen met Harry Elte, de architect van de Obrechtsjoel, aan het gebouw van de Centraal Israëlitische Ziekenverpleging (CIZ) aan de Jacob Obrechtstraat. Zie voor meer informatie over architect Emanuel Marcus Rood de site van Joods Amsterdam.

De sjoel is gebouwd in de laat-negentiende eeuwse stijl van de Hollandse neo-Renaissance. 

Je ziet dat aan de buitenkant aan het oranje-rode metselwerk van de gevels, onderbroken door witte horizontale banden die aan natuursteen doen denken, en aan de versieringen met klassieke ornamenten zoals een tympanon boven de ingang (een soort dakje) en kleine torentjes aan weerszijden van het dak.

Het is de oudste nog in gebruik zijnde Amsterdamse Asjkenazische sjoel, aangesloten bij de NIHS, waar op sjabbat en feestdagen in een prettige sfeer diensten worden gehouden en festiviteiten plaatsvinden. Door de week heeft de sjoel een educatieve en culturele functie door ontvangst van schoolklassen en andere groepen.

Goed onderhouden

De doelstellingen van het bestuur van de Gerard Dousjoel zijn het goed onderhouden van het monument, het informeren over joodse waarden en over de geschiedenis van onze chewresjoel in goede en donkere tijden en, vanzelfsprekend, het (be)houden van sjoeldiensten in een tolerante sfeer in oud-Amsterdam.

Meer informatie over de sjoel vind je op de site van de Gerard Dousjoel.

Programma 10 september

poster Europese dag Joods Erfgoed

Gerard Dousjoel tijdens de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed 2023

Plaats: Synagoge Gerard Doustraat 238

Tijd: zondag 10 september, 14.00–17.00 uur

Ieder uur uitleg 

Ieder heel uur begint opnieuw een gevarieerd programma met uitleg over het monument door architect Izak Salomons, de geschiedenis van de sjoel, bijzondere voorwerpen, anekdotes en rondleidingen.

Muzikale intermezzo’s

Muzikale intermezzo’s zijn gericht op Rosj-Hasjana en Jom Kippoer onder leiding van voorzanger Irwin Oppenheim. En er is koffie/thee en koek in de kiddoesj ruimte.


foto’s courtesy bestuur Gerard Dousjoel en synagogues 360

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*