Concerten Irene Maessen en Eleonore Pameijer in Synagoge Groningen

Europese Dag Joods cultureel erfgoed

twee vrouwen tegen blauwe achtergrond de musici Eleonore & Irene

Zondag 10 september verzorgen zangeres Irene Maessen en fluitiste Eleonore Pameijer tijdens de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed twee concerten in Synagoge Groningen. 

Het duo brengt werk van onder andere Leo Smit, Mordechai Gebirtig, Ilse Weber en Maurice Ravel ten gehore. Werk van joodse componisten vertolkt in het Hebreeuws, Nederlands en Jiddisch. 

Aanstekelijk programma

Maessen en Pameijer hebben voor de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed een aanstekelijk programma Joodse muziek samengesteld. Irene Maessen (zang) en Eleonore Pameijer (fluit) spelen al geruime tijd samen, onder andere in concerten van de Leo Smit Stichting. Deze stichting werd 25 jaar geleden opgericht om werken onder de aandacht te brengen van tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde componisten. 

“Van die componisten had ik nog nooit gehoord. Ik vond hun muziek mooi, maar werd ook kwaad bij het horen ervan. Kwaad, omdat het na de oorlog zo was vergeten,” vertelt Eleonore Pameijer. Het duo trad al in 2020 op in Synagoge Groningen, toen vanwege de expositie ‘Componisten in Oorlogstijd’. Nu komt het duo dus terug, met een nieuw programma. “Het is mooi dat Irene en ik dat doen in Groningen, muziek die het verdient om weer gehoord te worden.”

logo synagoge Groningen

Maak kennis met de joodse cultuur en de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Groningen. In onze prachtige – Oosters aandoende – synagoge, in 1906 gebouwd door Tjeerd Kuipers (1857-1942), kun je terecht voor rondleidingen, exposities en activiteiten. 

Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed

De concerten vinden plaats in het kader van de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd in ruim dertig Europese landen en heeft tot doel om te laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities verankerd zijn in de plaatselijke cultuur van elk land. In Groningen wordt dit gelijktijdig met Open Monumentendag georganiseerd.  

Daarom is de Synagoge al vanaf 13.00 uur te bezichtigen evenals de zomerexpositie ‘Rendez Vous met Jip Wijngaarden’. Tijdens de concerten is bezichtiging niet mogelijk.

Open Monumentendag & Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed

Zondag 10 september van 13.00-18.00 uur

Synagoge Groningen Folkingestraat 60

Concerten door Irene Maessen en Eleonore Pameijer om 14.00-15.00 & 16.00-17.00.

Gratis toegang, reserveren is niet mogelijk.

poster Europese dag Joods Erfgoed

cover: Eleonore Pameijer en Irene Maessen, foto Gary Raduziner

kaarsjes in ronde paarse vorm, het icoontje van De Vrijdagavond

Ondersteun nu

De Vrijdagavond
uw wekelijkse kwaliteitskrant

donaties gaan naar de anbi-Stichting Hallo Joods, de uitgever van

De Vrijdagavond, en zijn aftrekbaar als gift goede doelen

Over Geert Volders 1 Artikel
Geert Volders MA studeerde geschiedenis en landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is werkzaam als directeur van Synagoge Groningen, het cultuurpodium in Groningen voor joodse cultuur en geschiedenis. Daarnaast is hij redactielid van de regionale historische tijdschriften Stad & Lande en Terra Westerwolda.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*