Poëzie in het Mayer Manor met schilderijen van Joram Baruch

theater na de dam

zwart wit portret van vrouw met logo van Theater na de dam

In het Mayer Manor, een groot herenhuis aan de Nes in Amsterdam, huist de TenClub. Een exclusieve club voor extravagante theatervoorstellingen. Dit herenhuis werd in de vijftiende eeuw gebouwd als klooster. Het telt vier verdiepingen met elf verschillende ruimtes.

In hoeken en gaten van dit grote, bijna verscholen, pand om de hoek van de Dam, zaten in 1940-’45 dertien joodse onderduikers verscholen.

Theater na de Dam vond de TenClub bereid om in deze locatie een poëzie-avond te wijden aan de gedichten van Adriaan Roland Holst met muziek van Henriëtte Bosmans.

Voor aanvang van de voorstelling (en direct na de herdenking op de Dam) laat Joram Baruch vanaf 20:30 uur zijn portretten van joodse kinderen zien en vertelt daarbij het verhaal, zoals hij die in tien afleveringen beschreef in deze krant.

Het eerste verhaal ging over zijn moeder Clari de Lieme die als driejarige peuter blij haar knuffel vasthoudt. Het laatste (tot dusver) gaat over de 11-jarige Marjan Drukker uit Alkmaar. Allemaal joodse kinderen in de jaren dertig.

jong meisje schilderij

Tijdens deze rondleiding stelt Joram Baruch in elke ruimte een van zijn portretten tentoon. Baruch zelf geeft toelichtingen bij de schilderijen.

Prins der Dichters

Vanaf 21:00 uur is de poëzie van Adriaan Roland Holst, ooit de Prins der Dichters genoemd, te horen. Roland Holst schreef gedichten ter herdenking van de oorlog, waaronder ‘Eens zullen allen die tussen ons kwamen zijn weggevallen’ en het gedicht op het Monument op de Dam.

De componiste Henriëtte Bosmans zette verschillende gedichten van Roland Holst op muziek.

De gedichten worden voorgedragen door Simon Mulder en de liederen gebracht door sopraan Saskia de Man-Martig begeleidt door pianist Daan van de Velde.

Tot slot horen we de première van een nieuw lied op een gedicht van Roland Holst: ‘Zwerversliefde’ door componist/klarinettist Vincent Martig.

Toegang is 22 euro; inloop vanaf 19 uur Tickets via de TenClub


cover: portret Henriëtte Bosmans, beeld Theater na de Dam

Over Bloom 122 Artikelen
Achter Bloom gaat Wanda F Bloemgarten schuil. Socioloog en wetenschapsjournalist, onder meer Elsevier Science Publishers. Voor het NIW ontwikkelde zij de academische rubriek Periodica Judaica. Liefhebber van swingende diensten, actuele kunst en minimal music. Lid van NIHS/Amos en twee tennisclubs. Mede-oprichter en eindredacteur van De Vrijdagavond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*