Israelische leiders reageren met afschuw op uitlatingen van Lavrov

illustratie bij Salomon analyseert: Françoise Nick

Israelische leiders reageren woedend en met afschuw op de uitlatingen van Lavrov

Het even geduurd, maar de Russische opperrabbijn Berel Lazar is overstag gegaan. Hij heeft de antisemitische uitbarsting van de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov ‘schokkend’ genoemd. Je zou zeggen ‘waarom is dit zo bijzonder’. Rabbijn Lazar en de Russische president Poetin onderhouden warme relaties. Hij zou deel uitmaken van een kleine groep Russen die invloed op deze president zouden kunnen uitoefenen en de belangen van de Russische joden kan behartigen.

Het valt geval op, zover ik de Russische media kan volgen, dat Poetin zelf niet heeft gereageerd op de laakbare uitlatingen van Lavrov, zijn gedienstige minister van buitenlandse zaken*. Misschien geneerde hij zich er voor. Misschien kreeg Lavrov van Poetin het groene licht om het oproepen van antisemitische instincten wakker te maken nu de Russische overval op Oekraïne niet volgens plan verloopt. Dan is het van stal halen van de historisch o zo bekende ‘joodse zondebok’ een handige afleidingsmanoeuvre.

Van Poetin zijn geen antisemitische opmerkingen bekend. Hij zou wegens de drie jaar durende omsingeling van Petersburg door de Duitsers en de hongersnood in de stad onder zware bombardementen – een miljoen doden – sympathie hebben voor het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Dat gevoel koestert hij niet voor bevolking van de Oekraïne die dagelijks wordt aangevallen volgens de nazi-doctrine van totale verwoesting. Een van de Russische oorlogsmotieven is volgens Poetin Oekraine te denazificeren. De Russen zijn niet vergeten dat de Duitsers als bevrijders van Sovjet overheersing werden binnengehaald. En Poetin cs zijn ook niet de verschrikkelijke hongersnood vergeten voordat Stalin in de jaren dertig van de vorige eeuw de grootste graanoogsten ter wereld, die uit de Oekraïne, naar de Sovjet-Unie verscheepte. 

Waarom wilde Lavrov de wereld doen geloven dat de grootste antisemieten op de wereld de Joden zelf zijn? En de leugen herhaalde dat Adolf Hitler Joods bloed door zijn aderen heeft stromen? Was het omdat de tegen Rusland vechtende president van Oekraïne Zelenski een Jood is? Of is het een aanwijzing dat de Russische agressie vastloopt op een door een Jood geleid verzet tegen de op papier Russische overmacht, maar die in de praktijk minder indrukwekkend blijkt te zijn.

Israelische leiders hebben woedend en met afschuw op de uitlatingen van de Rus gereageerd. ‘Mijn opa is door de nazi’s vermoord’ zei de minister van buitenlandse zaken Lapid.

Lavrov heeft zich weliswaar bezondigd aan lage antisemitische uitlatingen, maar Israel niet met name genoemd. Wellicht in de verwachting dat het bij Israelische protest zou blijven en geen militaire consequenties zou hebben.

Weer een Russische misrekening. Lavrov heeft met zijn antisemitische uitspraken Israels strategische aarzelingen zo afzijdig mogelijk te blijven in deze oorlog aan het twijfelen gebracht. Israel heeft de Russische agressie weliswaar scherp veroordeeld, maar nog niet besloten high-tech wapens aan Oekraïne te leveren.

Voor Israel is coördinatie met de Russische troepen in Syrië bij het onderscheppen van wapenleveranties van Iran aan Hezbollah in Libanon een strategisch belang. Deze coördinatie geeft de Israelische luchtmacht vrijheid van handelen boven Syrië.

Kiezen tussen Rusland en Oekraïne is een Salomonsoordeel. Of heeft Lavrov Salomon al in Jeruzalem de weg gewezen?


Over Salomon Bouman 65 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*