Niet Israël, maar het verbond van Hamas met Poetin is het gevaar

verkeersbord met Oekraïense vlag en graffiti

De oorlog van Hamas tegen Israël werkt als ondersteuning van Poetins aanvalsoorlog. Sinds 7/10 staat Rusland er beter voor dan Oekraïne.*

Ik kwam in botsing met Facebookvriend Wolfe Tone die me verweet dat ik niet wilde inzien dat Israël een fascistische en kolonialistische staat is en dat ik geen partij trek voor de Palestijnen.

Dat klopt, dat doe ik niet. Want Israël is geen fascistische staat, het ligt niet in zwijm voor een Führer, zoals de gewoonte is in fascistische landen. Integendeel, Netanyahu ligt in zijn eigen land van alle kanten onder vuur. Dat alleen al maakt het land tot een niet-fascistische staat, temeer omdat in Israël regelmatig verkiezingen worden gehouden waarbij de presidenten en regeringen elkaar afwisselen.

Er is ook vrijheid van meningsuiting. ‘Valt behoorlijk tegen’ zegt Wolfe Tone, ‘want het is niet gemakkelijk iets ten voordele van de Palestijnen te publiceren’. Maar hola, hoe zit het dan met de Hamasstaat Gaza? Worden daar verkiezingen gehouden? Is daar vrijheid van meningsuiting? Waarom zien velen niet dat er in Gaza geen woord ten gunste van Joden of Israël gepubliceerd mag worden en dat er sinds Hamas aan de macht is (2006) ook geen verkiezingen meer worden gehouden? Zeventien jaar al.

Sympathie in het Westen

Sinds de steun van de Rote Armee Fraktion en de DDR aan Palestijnse terreurorganisaties in de jaren zeventig is er in het Westen niet zoveel sympathie geweest voor Palestijnse terreurorganisaties als nu. Het lijkt mij dat door de beelden van de wraakzuchtige bombardementen van het dodelijk verwonde Israël nu vergeten wordt dat Gaza in de greep is van een meedogenloze terreurorganisatie, die geen haar beter is dan Islamitische Staat. Van die laatste organisatie werd terecht algemeen begrepen dat het een groot kwaad was. Maar waarom reageert men op de afzichtelijke terreur van Hamas op 7/10 met relativering of ‘vergeet’ men het te veroordelen?

IS ISRAËL EEN KOLONIAAL PROJECT? NEE

‘Israël is een koloniale macht’ blijft Wolfe hameren en hij steunt de kreet ‘From the river to the sea’ die onlangs op het Mauritshuis is geprojecteerd.

‘Opstand’ van onderdrukten?

Ja, een koloniale macht, dat meent ook Anja Meulenbelt, een van mijn vroegere collega’s bij De Nieuwe Linie. Evenals Sylvana Simons kettert zij over gewelddadig kolonialisme van Israël en over de ‘apartheidsstaat Israël’. Zelfs op de dag na de barbaarse terreuraanval van Hamas geeft Anja de schuld aan Israël en rechtvaardigt zij de moorddadige aanval van Hamas als een ‘opstand’ van onderdrukten en ‘een wake-up call’.

Volgens mij is de stichting van de staat Israël niet een koloniaal project en zeker niet vergelijkbaar met het koloniale verleden van de westerse grootmachten of het nog steeds voortdurende kolonialisme van Rusland. Dat waren en zijn kolonies die gericht zijn op de verovering van grondstoffen, schatten en machtsposities in de geopolitieke strijd om de wereldmacht. Maar Israël is opgericht als vluchtheuvel voor mensen die door de eeuwen heen overal vervolgd zijn geweest, in de laatste eeuwen het meest in Rusland en vooral in het Derde Rijk. De Holocaust gaf tenslotte de laatste stoot aan de goedkeuring door de VN voor de oprichting van de Joodse staat.

Apartheidsstaat?

Een ongelukkige oplossing voor een verschrikkelijk probleem, ik zou er niet voor gekozen hebben. De nieuwe staat bleek al vanaf de eerste dag een casus belli voor de Palestijnen en Arabieren en dat is het nog steeds. Maar met ‘kolonialisme’ heeft het niets van doen, de Israëli’s hebben hun eigen land ontwikkeld vanuit een armoedige situatie.

ISRAËL MEEST DEMOCRATISCHE STAAT VAN HET MIDDEN-OOSTEN

Is Israël een apartheidsstaat? Netanyahu zou er dat graag van maken, maar het is een feit dat er in de kleine staat van 9,6 miljoen inwoners toch 21 procent Palestijnen wonen, die zelfs in het parlement vertegenwoordigd zijn. Hoe zit dat in de andere staten van het Midden-Oosten? Joden hebben er geen leven, reden waarom zij liever hun veiligheid in Israël zoeken. ‘Maar Palestijnen zijn in Israël tweederangsburgers’, foeteren Bij1 en Anja Meulenbelt. Dat geloof ik best, maar zijn Joden in de omliggende landen eersterangs burgers? Zelfs christenen mogen blij zijn als zij in die landen als tweederangsburgers mogen wonen en er niet uit geschopt worden. Ondanks alles is Israël verreweg het meest democratisch land in het Midden-Oosten, een gebied dat uitblinkt in het verzamelen van uitsluitend dictatorstaten en massieve onderdrukking van vrouwen.

Wegkijken mogen we niet

Wegkijken voor de inderdaad moorddadige bombardementen op Gaza mogen we niet, evenmin voor de Israëlische landroof op de Westbank. Maar om die reden partij trekken voor de door veel Palestijnen gesteunde terreurorganisatie Hamas is nog veel onrechtvaardiger.

POETIN STEUNT HAMAS EN HEZBOLLAH

Hamas wil de absolute vernietiging van Israël, ja, het wil de uitroeiing van alle Joden in de wereld, ja het wil ook een eind maken aan het ‘verraderlijke’ christendom, om maar niet te spreken over godloochenaars of ‘ietsisten’ (zoals geloof ik de meerderheid van de Nederlanders). Hamas wil een soennitische werelddictatuur, de overheersing van de sharia, hup weg democratie, hup weg religieuze tolerantie, hup weg vrouwenrechten. Dat mag wel eens duidelijk gezegd worden.

Ik zag een uitstekende uitzending van een gesprek over het conflict op de Duitse zender ZDF, waarin mijn zestiger jaren vriend Daniel Cohn-Bendit een wijze vergelijking maakte:

‘Welk verstandig mens zou vanwege de barbaarse bombardementen van de geallieerden op Dresden en Hamburg de zijde van de nazi’s en Hitler hebben gekozen?’

foto: Daniel Cohn-Bendit in 2018, Stephan Roehl (bron: Wikimedi Commons)

Niemand natuurlijk, we weten allemaal dat er geen oorlogen zonder verschrikkelijke fouten bestaan, maar ook dat we nooit steun mogen verlenen aan dictators die de wereld hun wil willen opleggen door terreur.

Would-be sultan Erdogan

Geen wonder dat een would-be sultan als Erdogan Hamas een ‘bevrijdingsorganisatie ‘noemt en dat Poetin het met hem eens is – en Hamas in woord en daad helpt. Sterker nog, Poetin steunt ook de belangrijkste bondgenoot van Hamas, namelijk Hezbollah. Er zijn al berichten dat Wagner – dat in Syrië nog altijd bestaat – aan Hezbollah luchtafweerraketten zal gaan leveren om deze Sjiitische strijders voor de wapens van Israël onkwetsbaar te maken. En waar komen de 40.000 Grad-raketten waarover Hezbollah beschikt vandaan? Driemaal raden. Wie Oekraïne zegt heeft het mis, want dat land komt zelf raketten te kort.

Pogrom in Dagestan

Poetin steunt Hamas zoveel als hij kan, omdat het hem bijzonder goed uitkomt dat door de berekenende terreur van Hamas het Westen, de vijand van deze ‘bevrijdingsorganisatie’, het mikpunt van haat vanuit de Arabische wereld is. Poetin doet dit met zoveel geestdrift dat hij het op de koop toe neemt dat er in zijn eigen Dagestan een ouderwets, negentiende-eeuwse pogrom tegen Joden de kop heeft opgestoken en dat het antisemitisme in zijn land weer duidelijk zichtbaar is. Ja, zegt Poetin tot de Palestijnse terroristen, jullie strijden tegen het kolonialisme van het Westen, goed zo, want dat is precies wat wij in Oekraïne doen. Steun dus onze heldhaftige antikoloniale operatie tegen het regime in Kiev en haar Joodse president!

Verbinding met Oekraïne

Die propaganda werkt. Maar voor mij is het reden te meer om Israël aan te raden zo snel mogelijk de banden met het Kremlin te verbreken en zich te verbinden met Oekraïne.

Moeten we wachten op beelden van een nieuwe terreurgolf van Hamas en zijn bondgenoten tot het besef doordringt dat deze organisaties een groot gevaar vormen voor de strijd om het behoud van democratische waarden in de wereld?

Wordt vervolgd!

Foto Hamas samen met Iran bij Poetins onderminister voor buitenlandse zaken Michael Bogdanov in Moskou, 26 oktober 2023. Hamas leider Aboe Marzoek (r) looft Poetin en bespreekt met Lavrovs Midden-Oosten specialist Bogdanov (midden) hulp aan Hamas, daarbij bijgestaan door Bacheri Kani, onderminister buitenlandse zaken van Iran. Bron: Telegramkanaal Hamas.

*dit artikel verscheen op 7 november op de Facebookpagina van Roel van Duijn


cover: anti-oorlogsgraffiti in de Donbas, August 2014, bron: Wikimedia Commons

Over Roel van Duijn 1 Artikel
Roel van Duijn is tegenwoordig vooral auteur, de laatste jaren speciaal van boeken over fascisme en de Tweede Wereldoorlog. Hij schrijft op Facebook een serie artikelen over Poetins oorlog tegen de democratie dat op 24 februari 2024 zal verschijnen, omdat het dan tien jaar oorlog tegen Oekraïne is. Hij is nu 80 jaar en is bekend als oprichter van Provo en de Kabouterbeweging, als Amsterdams gemeenteraadslid gedurende dertig jaar, als biologische boer en liefdesverdrietconsulent. Onlangs verscheen de biografie 'Roel van Duijn, ziener in Nederland’ van Marc Wildemeersch bij uitgeverij Aspekt.

6 Comments

  1. Fantastisch artikel Roel , zowel inhoudelijk als literair. Ik ken je nog uit de Provo zaterdagavond manifestaties bij het lieverdje gr Ephraim Goldstoff

  2. Geachte heer van Duijn,
    Wat een fantastisch stuk! Dank voor de zeer heldere en frisse uiteenzetting waarin u vlijmscherp de juiste context schetst en vreemde misvattingen (dat is o.a.een eufemisme voor omkeringen in dit geval) onderuit haalt. Hard nodig in deze tijd in gesprek met op zich fatsoenlijke, integere , geëngageerde en verstandige mensen die opeens heel rare (en nare) dingen zeggen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*