Stijgende aantallen moorden op vrouwen

tekstbeeld Salomon analyseert Israel

Terwijl ik deze column schrijf, is in het Arabische stadje Rameh, in het noorden van Israël, een vrouw vermoord. De zoveelste moord in wat in Israël de Arabische sector wordt genoemd.

De situatie is zo ernstig dat een hoge politiefunctionaris heeft gezegd dat “wij de controle hebben verloren over, en in de Arabische gemeenschappen.” In september dit jaar werden 11 mensen vermoord, in augustus liep dit op tot 14, onder wie 7 Joden.

Nog een gegeven: sinds begin dit jaar werden 95 mensen vermoord, van wie 66 in Arabische dorpen en steden. Slechts 21 procent van de moorden in de Arabische sector wordt opgelost, dat wil zeggen gevolgd door arrestaties.

Het ontgaat de Nederlandse media, maar er wordt door Arabische vrouwen – percentueel het grootste aantal slachtoffers – regelmatig heftig voor het kantoor van de minister van binnenlandse veiligheid, Omer Bar-Lev, geprotesteerd tegen de nalatigheid van de Staat Israël de misdaad in de Arabische sector aan te pakken. Premier Naftali Bennett en diens voorganger Benjamin Netanjahoe hebben gehoor gegeven aan dit protest. Er gaat meer geld naar de landelijke politie om in Arabische steden en dorpen politieposten te openen.

De Shin-Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst, zou Arabische arrestanten onder druk transformeren tot verklikkers. Een tactiek om Arabisch terrorisme een slag voor te kunnen zijn. Daar is goede reden voor, want in de Arabische sector zouden zestigduizend illegale wapens circuleren. Wapens in handen van de gewelddadige onderwereld in de Arabische sector. Wapens die ook uit naam van de Palestijnse zaak tegen de staat kunnen worden ingezet.

De misdaad in de Arabische sector is dus ook een nationaal veiligheidsprobleem. Dat er aanzienlijk meer vrouwen worden vermoord dan mannen, heeft niets te maken met de georganiseerde misdaad, maar is het gevolg van het patriarchale karakter van de Arabische samenleving. Vrouwen worden door mannen als bezit beschouwd, worden streng gecontroleerd en kunnen geen eigen leven leiden. Een gehuwde vrouw die belangstelling toont voor een man, of meer, is niet zeker van haar leven. Natuurlijk gaat dit niet op voor alle Arabische vrouwen. In de steden met een grote Arabische bevolking zien we interactie met de Joodse maatschappij waardoor Arabische vrouwen zich losmaken van het patriarchale patroon. De meeste moorden op vrouwen vinden dan ook plaats in Arabische dorpen in het noorden van Israël en onder Bedoeïenen in het zuiden van het land, in de Negev-woestijn, waar de stedelijke normen en waarden niet voldoende zijn doorgedrongen.

Het probleem van de misdaad in de Arabische gemeenschap vertroebelt het beeld van de toenemende integratie van de Arabieren in de Israëlische samenleving. Om dit proces landelijk te versnellen, is het zaak dat de misdaad eindelijk grondig wordt aangepakt en niet ontaardt in een algemeen veiligheidsprobleem.

Het sein staat op rood.

Over Salomon Bouman 92 Artikelen
Salomon Bouman studeerde internationale betrekkingen aan Science Po in Parijs en aan de Johns Hopkins University in Baltimore, VS. Hij heeft lang in Israël gewoond en werkte daar 37 jaar als correspondent, onder andere voor NRC-Handelsblad. Zijn zoon en dochter en zijn kleinkinderen wonen nog steeds in Israël. Tegenwoordig schrijft hij columns en boeken. Van zijn hand verschenen Israël tussen hoop en vrees (Amsterdam University Press) en Ontmoeting en misverstand (Amphora Books).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*