Eddo, doe het niet!

Was het niet de Poeriemgrap van het NIW van vorig jaar, de aankondiging dat Ronnie Naftaniël de nieuwe Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding zou worden? Even dacht ik aan een verlate Poeriemgrap, toen ik zag wie er benoemd was in deze functie; Eddo Verdoner, voorzitter van het CJO. Niets ten nadele van deze man persoonlijk, maar ik vraag me werkelijk af of een jood, en nog wel één met een vertegenwoordigende functie, deze taak zou moeten uitvoeren?

Antisemitisme is een groot probleem vóór joden, maar het is het probleem ván de hele samenleving.
Dit is echt een functie voor een bestuurlijk zwaargewicht, bij voorkeur iemand met ervaring in het openbaar bestuur, of bij justitie of politie of anderszins. Hij of zij moet signaleren, verbinden en keihard aan de bel kunnen trekken. Het moet iemand zijn met gezag in de hele samenleving en niet in de laatste plaats bij de politiek.
Want daar zit op dit moment een deel van het probleem. En dat maakt het enorm lastig.

Het CJO is de organisatie die erop heeft aangedrongen en ervoor heeft gelobbyd dat deze functie er kwam. Ik neem aan dat hetzelfde CJO de taak op zich neemt om scherp in de gaten te houden of deze functionaris zijn of haar werk goed doet, of er beter wordt samengewerkt door politie en justitie, of er iets verbeterd op het gebied van educatie, of gemeentelijke overheden hun taken en verantwoordelijkheden in deze goed in de smiezen hebben en oppakken. Het CJO vertegenwoordigt onze belangen richting de overheid en de politiek. En nu gaat de voorzitter van hetzelfde orgaan dit klusje klaren? Het zal toch niet waar zijn?
Dan heb je van het wezen van besturen echt te weinig begrepen. Je moet het juist in de gaten houden! En wat een vreemd maatschappelijk signaal is het om joden zélf verantwoordelijk te maken voor de bestrijding van antisemitisme. Iets met kalkoen en kerst, of kip en vrijdagavond.
Het maakt ons dubbel kwetsbaar. Het is geen goed idee.

Ik maak daarom bezwaar. Eddo, doe het niet!
Maak van jezelf én van de joodse gemeenschap geen kop van jut in deze toch al zo gecompliceerde tijd. Natuurlijk ben je betrokken, je bent een van de eerste aanspreekpunten en je ziet erop toe dat de juiste signalen op de juiste plek belanden. Maar je bent een scherp observator, stimulator en criticaster van de overheid en al haar functionarissen in deze lastige materie en in dit onrustig tijdsgewricht.

illustratie: Super Jew, wikipedia.org

Over Bertien Minco 12 Artikelen
Bertien Minco (Groningen, 1963) is schrijver, podcastmaker, strategisch adviseur en bestuurder in de cultuursector. Ze is directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bertien vindt haar inspiratie vaak dichtbij, in de eigen Groningse, Amsterdamse, joodse en veel verzwegen familiegeschiedenis.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*